Regija
0

Šešelju će biti ugrađen pejsmejker

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Haškom optuženiku Vojislavu Šešelju tokom dana bit će ugrađen pejsmejker, kazao je predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

"Tokom dana iz Srbije će, ako se Šešelj saglasi, u Haag biti poslata ljekarska ekipa koja će ga također pregledati i utvrditi njegovo zdravstveno stanje", kazao je Ljajić, javio je B92.

Podsjetimo, Ljajić, koji je u srijedu boravio u Haagu, gdje je razgovarao s predstavnicima Tribunala, kojima je rekao da je neprihvatljivo da optuženi Vojislav Šešlj bude prebačen u bolnicu van pritvorske jedinice a da o tome ne budu obaviještene srpske vlasti.

On je ranije rekao medijima da želi posjetiti lidera radikala, kome se u Haagu sudi po optužnici za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH (1991-1995), ali je Šešelj to odbio.

"Ta odluka nije lične prirode, nije uperena prema meni, već je to njegovo principijelno stanovište da od dolaska u Haag ne razgovara s predstavnicima vlasti, odnosno Vlade Srbije", rekao je Ljajić.

Inače, prethodnih dana u javnosti su se pojavljivale kontradiktorne informacije o zdravstvenom stanju lidera radikala: SRS je tvrdio da je njihov predsjednik bio čak i klinički mrtav, zatim da je izgubio svijest i da je prebačen u bolnicu, kao i da njegovoj supruzi nije dozvoljeno da ga posjeti.

Takve informacije koje su dolazile iz štaba radikala više puta je demantirao Haški tribunal. Glasnogovornica tog suda Nerma Jelačić rekla je da je zdravstveno stanje Vojislava Šešelja stabilno i da on dobija najbolju moguću njegu, negirajući tvrdnje da Tribunal nije obavijestio ili dozvolio Šešeljevoj porodici da ga obiđe.