Regija
16

Šešelj upozorio Vučića i Nikolića da se "ne igraju glavom"

SRNA
Tomislav Nikolić i Vojislav Šešelj
Tomislav Nikolić i Vojislav Šešelj
Srpska radikalna stranka (SRS) upozorila je danas Vladu Srbije da ne daje garancije za puštanje na privremenu slobodu lidera radikala Vojislava Šešelja, koje su protivne njegovoj volji.

Iz SRS navode da se Šešelj već izjasnio pod kojim uslovima bi prihvatio eventualno puštanje na privremenu slobodu i dodaju da bi postupanje vlasti suprotno Šešeljevim uslovima predstavljalo direktan obračun s njim.

"Vojislav Šešelj upozorava režim u Beogradu da se ne igraju glavom i da ne daju nikakve garancije protiv njegove volje. Ako bi režim Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića postupio po nalogu pretresnog vijeća, onda bi sa njima učestvovali u zavjeri protiv Vojislava Šešelja", navodi se u saopćenju SRS.

Iz ove stranke ocjenjuju da je "igra" Haškog tribunala oko privremenog puštanja na slobodu dokaz da je vijeće moralo donijeti odluku o obustavljanju postupka i trajnog puštanja Šešelja na slobodu, jer bi jedino takvo rješenje imalo smisla "poslije 12 godina protivpravnog pritvora u Haškom tribunalu".

Haški tribunal pozvao je jučer Vladu Srbije da se izjasni o garancijama za moguće puštanje Vojislava Šešelja na privremenu slobodu do izricanja presude.

Šešelj se u podnesku Tribunalu izjasno da ne prihvata ograničenja koja se propisuju i da bi jedino poštovao zahtjev da ne napušta Srbiju. On je najavio da namjerava da učestvuje u političkom i javnom životu Srbije.