Regija
4

Šešelj u srijedu dolazi u Beograd, Vlada Srbije plaća avionsku kartu

Anadolija
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić za Anadolu Agency (AA) je izjavio da će optuženik za ratne zločine i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj u srijedu stići u Srbiju.

Na pitanje novinara AA o tome kada bi Šešelj mogao stići u Srbiju na privremenu slobodu, Ljajić je rekao da Šešelj "u srijedu dolazi". Dodao je kako će Vlada Srbije snositi novčane troškove za avionsku kartu kako bi Šešelj mogao doputovati u Beograd.

"Vlada Srbije samo kupuje avionsku kartu od Amsterdama do Beograda", kazao je Ljajić.

Sudsko vijeće Haškog tribunala prije nekoliko dana je donijelo odluku da optuženik za ratne zločine Šešelj bude privremeno pušten na slobodu u Srbiju radi liječenja.

Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju prošle sedmice je zatražilo od Holandije i Srbije da se izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja. Vlada Srbije nakon toga je dostavila Haškom tribunalu uslovne garancije za puštanje Šešelja.

Milovan Bojić, član ljekarskog konzilija, koji je posjetio lidera SRS-a u Haagu, ranije je izjavio da je zdravstveno stanje Šešelja ozbiljno i da postoje elementi "životne ugroženosti" i definitivne metastaze na jetri. Šešelju je prethodno dijagnosticiran i rak debelog crijeva.

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu pod optužnicom za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini. Od tada se nalazi u Pritvorskoj jedinici u Haagu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine. Završne riječi na suđenju Šešelju u Haškom tribunalu iznesene su u martu 2012. godine, a presuda do danas nije donesena.