Regija
0

Šešelj: Tomich nekompetentan za ideologiju "velike Srbije"

FENA
Unakrsno ispitujući svjedoka optužbe Yvesa Tomicha (Iva Tomića), optuženi Vojislav Šešelj tvrdio je u srijedu pred Haškim sudom (ICTY) da je Tomich "apsolutno nekompetentan" da kao vještak svjedoči o ideologiji "velike Srbije".

"Tomich je apsolutno nekompetentan... Da bi bio vještak, njegovo znanje bi moralo biti veće od moga", rekao je Šešelj, primjećujući da bi o ideologiji "velike Srbije" kao ekspert morao svjedočiti "bar akademik, a meni nađoše ovoga koji bi jedva mogao da bude asistent".

U sudnici su se popodne prvi put pojavili i Šešeljevi pravni savjetnici Zoran Krasić, Aleksandar Vučić i Slavko Jerković, kao i referent odbrane za predmet (case manager) Marina Raguž.

Francuski magistar slavistike Tomich je za optužbu sačinio izvještaj pod naslovom "Ideologija velike Srbije u 19. i 20. stoljeću", prenijela je Beta.

Šešelj je tokom popodneva svjedoka, međutim, ispitivao o prvim srpskim državama u 9. stoljeću, a Tomich je potvrdio da su kneževine koje su bile na današnjim teritorijama Hrvatske, BiH i Crne Gore vizantijski historičari smatrali srpskim, a njihovo stanovništvo Srbima.

Optuženi je Tomichu postavljao i brojna pitanja o vjerskoj pripadnosti srpskog stanovništva u srednjem vijeku, a svjedok je davao djelimične odgovore, uz opasku da to nije bilo predmet njegovog proučavanja.

Predsedavajući sudija Jean-Claude Antonetti napomenuo je u jednom trenutku da je Šešeljeva "erudicija zapanjujuća" zato što "gotovo sve zna", ali je, istovremeno, više puta pozvao optuženoga da "pomogne sudijama da shvate šta želi dokazati".

Poslije Šešeljevih pitanja o narječjima srpskog jezika i razvoju slovenskih jezika u 19. stoljeću, sudija Antoneti je sugerirao: "Izgleda da vi želite pokazati da su sve to bile srpske zemlje i da je stanovništvo govorilo srpski."

"Moja teza je da su svi koji su govorili štokavskim narječjem bili Srbi, i to su tvrdili svi tadašnji slavisti", odgovorio je Šešelj. Da je to bio prevlađujući stav slavista u 19. stoljeću, potvrdio je i svjedok Tomich.

Tomich je kao tačnu prihvatio i Šešeljevu sugestiju da su hrvatski intelektualci Josip Štrosmajer i Franjo Rački, koji su zagovarali ujedinjenje južnih Slavena, smatrali Srbe i Hrvate istom nacijom, s tim što su jedni pravoslavci, a drugi katolici.

Lider SRS-a je optužen za progon, ubistva, mučenje, deportacije, prisilno premještanje, okrutan tretman, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj i BiH, kao i za protjerivanja Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci, 1991.-1993.