Regija
0

Šešelj se u četvrtak izjašnjava o zahtjevu Žalbenog vijeća Haškog trinunala

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj rekao je da će se u četvrtak izjasniti o pozivu Žalbenog vijeća Haškog tribunala.

"U četvrtak će mi doći službenik Tribunala, a tekst ću dati novinarima na konferenciji za štampu u četvrtak u 12 sati", rekao je Šešelj novinarima ispred Palate pravde u Beogradu, gdje je došao da prati proces za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala pozvalo je Šešelja da se u roku od tri dana izjasni o zahtjevu Tužilaštva da se hitno primjeni odluka tog vijeća da se vrati u Haag.

U pozivu, koji je donijet u srijedu, navodi se da Šešelj može da odgovori na zahtjev tužilaštva "ako želi".

Rok od tri dana počinje da teče od trenutka kada lider radikala primi ovaj poziv Žalbenog vijeća Haškog tribunala, navodi se u dokumentu vijeća.

Žalbeno vijeće je 30. marta Pretresnom vijeću naložilo da hitno opozove odluku od 6. novembra 2014. godine o privremenom puštanju na slobodu lidera SRS i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu.

Pretresno vijeće još nije postupilo po nalogu Žalbenog vijeća, već je 10. aprila od ljekarskog tima koji Šešelja liječi u Srbiji, zatražilo dokumentaciju o njegovom trenutnom zdravstvenom stanju.

Međutim, Šešelj je odbio da tu dokumentaciju dostavi sudu.

Haško tužilaštvo je potom 14. aprila Žalbenom vijeću potom uputilo zahtjev da naloži Pretresnom vijeću da Šešelju hitno naloži da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, a Šešelju je sada pružena mogućnost da se o tom zahtjevu izjasni.

Lider SRS se 12. novembra 2014., poslije skoro 12 godina vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

On je bio u pritvoru Haškog tribunala od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao.

Poslije suđenja koje je počelo u jesen 2007., presuda je trebalo da bude izrečena 30. oktobra 2013., ali je to odloženo nakon što je Tribunal usvojio njegov zahtjev za izuzeće sudije Frederika Harhofa zbog pristrasnosti.

Od tada traje upoznavanje novog sudije Madaje Nijanga s predmetom, a predsjednik Tribunala Teodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. godine nakon čega će početi vijećanje sudija o presudi, prenosi Tanjug.

Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je 6. novembra 2014. odluku da bude privremeno pušten na slobodu, a Vlada Srbije prethodno je tribunalu dostavila garancije za njegovo oslobođenje.