Tribunal u Hagu
0

Šešelj podnio zahtjev za obustavu postupka

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj podnio je u četvrtak Haškom tribunalu (ICTY) zahtjev za obustavu postupka zbog flagrantnog kršenja prava na suđenje u razumnom roku.

Šešelj, koji je naveo da je zahtjev podnio u kontekstu doktrine zloupotrebe postupka, dobrovoljno se predao i u pritvoru Tribunala je od februara 2003. godine, a suđenje mu je počelo u novembru 2007. godine.

Ocjenjujući da dužinom boravka u pritvoru "obara sve svjetske rekorde", Šešelj je napomenuo da Tribunal ne samo što još nije donio prvostepenu presudu u njegovom slučaju, već ni suđenje protiv njega nije okončano. Podsjećajući da pravilnik o radu tog suda sadrži načelo ekspeditivnosti postupka, Šešelj ocjenjuje da možda "postoji neki tajni razlog, koji nema veze s pravom, javnim interesom ili prezumpcijom nevinosti".

"Više je nego jasno da se u predmetu broj IT-03-67 primjenjuje doktrina zloupotrebe postupka i da tu kvazipravnu farsu odmah treba prekinuti", ocijenio je lider radikala i zatražio obustavu postupka zbog flagrantnog i nezabilježenog u svjetskim razmjerama kršenja načela ekspeditivnosti.

Šešelj je pred Haškim sudom optužen za progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju, nehumana djela, ubistvo, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela, uništavanje i pljačkanje javne i privatne imovine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

Odvojeno je u tri navrata optužen za nepoštovanje suda zbog objavljivanja podataka o zaštićenim svjedocima. U prvom od tih predmeta osuđen je na 15 mjeseci zatvora, dok druga dva postupka još traju.