Srbija spremna dati garanciju
0

Šešelj će izaći na privremenu slobodu zbog operacije

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Država Srbija spremna je dati garancije da Vojislav Šešelj bude pušten na privremenu slobodu poslije iznošenja završnih riječi, prije svega, kako bi mogao da se liječi, nezvanično saznaju "Večernje novosti" .

Prvi korak, međutim, mora da napravi sam Šešelj tako što će podnijeti zahtjev za to, što on, međutim, do sada nije uradio.

 Šešelj će, kako su najavili ljekari, danas će vjerovatno biti ponovo operisan - saopšteno je iz Srpske radikalne stranke (SRS), čiji je Šešelj lider. 

Ovu vijest je Šešelj, uz dopuštenje, saopštio porodici nakon pregleda. 

U saopštenju SRS-a navodi se da su ljekari izvan Haškog tribunala ustanovili da je defibrilator koji je Šešelju ugrađen početkom januara potpuno neispravan, a ne samo jedna elektroda kako su mu rekli ranije.

SRS navodi da je neispravnost razlog zbog koga je aparat u noći između četvrtka i petka proizveo šest elektrošokova. 

Radikali su naveli da je Šešelj prebačen u bolnicu juče ujutro zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. 
 Šešelj je trebalo da se juče ponovo pojavi u sudnici Haškog tribunala, na statusnoj konferenciji u predmetu za nepoštovanje suda, ali je ona otkazana. 

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić sinoć je potvrdila da je Šešelj prebačen iz pritvorske jedinice Haškog tribunala u civilnu zdravstvenu ustanovu, ali nije mogla da saopšti informacije o njegovom zdravstvenom stanju. 

Pretresno vijeće, navodi Jelačić, otkazalo je iznošenje Šešeljeve završne riječi koje je bilo zakazano za 12. i 13. mart zbog nedostupnosti optuženog.

"Očekuje se da će pretres biti nastavljen u srijedu, 14. marta, što zavisi od toga da li će optuženi biti u mogućnosti da se pojavi u sudnici", navela je Jelačić u pisanoj izjavi.