Regija
24

Selma Biberović najbolja u 13. generaciji Vojne akademije u Skoplju

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Vojna akademija "General Mihailo Apostolski" danas je ispratila 13. generaciju polaznika, a među 34 svršenika odlikovana činom poručnika bila je i Bošnjakinja Selma Biberović koja je proglašena i za najbolju u generaciji, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Svečanosti u kasarni Goce Delčev prisustvovao je makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, ministar odbrane Talat Džaferi, načelnik Generalštaba makedosnke vojske Gorančo Kotevski, te brojni zvaničnici, studenti i gosti.

Makedonski predsjednik Ivanov dodijelio je specijalno priznanje i pušku najboljoj polaznici ispraćene 13. generacije Selmi Biberović, dok su ministar Džaferi i načelnik Generalštaba Kotevski odlikovali drugog i trećeg studenta generacije.

Naglasivši važnu ulogu vojske u obezbjeđenju mira i sugurnosti društva, predsjednik Ivanon je poručio da su ovi oficiri budućnost Makedonije.

Ministar Džaferi je kazao da će i novi oficiri biti važne poluge u razvoju prosperitetne Makedonije.

Danas ispraćena 13. generacija Akademije broji ukupno 42 polaznika, od kojih je 34 pohađalo vojnu, a osmero civilnu edukaciju. Među 34 poručnika 26 je Makedonaca, pet Albanaca, i po jedan Bošnjak, Srbin i Vlah. Među svršenicima je i sedam žena, od kojih je Selma Biberović i proglašena za najbolju u generaciji.

Usvajanjem Zakona o Vojnoj akademiji 1995. godine sa radom je počela i Akademija "General Mihailo Apostolski", koja trenutno radi u saradnji sa Univerzitetom Goce Delčev. Nakon prekida prijema novih polaznika u periodu od 2003. do 2008. godine, Akademija je, odlukom makedonske vlade, nastavila sa radom 2009. godine.