Regija
0

Sekretar Tribunala: Hadžić izuzetno kooperativan

FENA
Sekretar Haškog tribunala John Howkins izjavio je da je Goran Hadžić po dolasku u pritvor u Sheveningenu bio izuzetno kooperativan i da će mu sud, u skladu s procedurom, pružiti svu neophodnu pomoć.

"Prema proceduri, ljekari će ga detaljno pregledati u pritvorskoj jedinici i ukoliko se pokaže za potrebno bit će mu ukazana neophodna medicinska njega", objasnio je sekretar tribunala i dodao da mu se čini da je Hadžić dobrog zdravlja. Howkins je naglasio da će se taj sud starati o pravima optuženog Hadžića, koji je danas oko 16 sati prebačen u pritvorsku jedinicu Tribunala, i pružiti mu svu neophodnu pomoć.

Howkins je danas dočekao Hadžića na aerodromu u Rotterdamu, a zatim otpratio do pritvorske jedinice u Sheveningenu, gdje je posljednji haški bjegunac smješten pošto su ga vlasti Srbije izručile Tribunalu, javio je Tanjug.

Hapšenje Hadžića, posljednjeg bjegunca od ukupno 161 haškog optuženika, pokazalo je da je međunarodna pravda dostižna i ovo je veliki dan za sve žrtve rata koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, rekao je sekretar Haškog suda.

"Moja uloga je da osiguram da se prava Hadžića kao pritvorenika neprestano poštuju i da uslovi boravka u pritvoru zadovoljavaju najviše međunarodne standarde, što uključuje najbolju medicinsku njegu i odgovarajuće uslove za pripremu odbrane", rekao je Howkins novinarima u Haagu.