Regija
0

Sejdiu: Navodi Carle Del Ponte su klevete

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je danas da su klevete navodi u knjizi Carle Del Ponte o trgovini organima nestalih i kidnapiranih Srba na Kosovu.

Sejdiu je kazao da vjeruje u "pravičnu borbu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za slobodu i nezavisnost".

Poslije polaganja vijenca na grob akademika Fehmija Aganija, koga su, kako se u Prištini tvrdi, ubili "pripadnici srpskih snaga" 1999. godine, Sejdiu je rekao da "vjeruje u borbu OVK i da su napisi Del Ponteove dio pokušaja ometanja hoda naprijed države Kosovo".

"Nemamo druge odgovore za klevetničke napise, koji također mogu biti dio pokušaja za stvaranje posebnih prepreka u našem daljem procesu", kazao je Sejdiu.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) pokrenula je pitanje otmice 400 Srba na Kosovu, njihovom prebacivanju u Albaniju i trgovini njihovim organima, pošto je o tome pisala Del Ponte u knjizi "Lov: ratni zločinci i ja".

HRW je pozvao vlasti u Prištini i Tirani da istraže navode o stradanju Srba, nestalih poslije sukoba na Kosovu (1998-1999), tvrdeći da "postoje pouzdani dokazi da su bili surovo zlostavljani".

"Pojavile su se ozbiljne i vjerodostojne informacije o strašnim zlostavljanjima na Kosovu i u Albaniji, poslije rata", izjavio je Fred Abrahams iz HRW-a, koji je od 1993. do 2000. godine istraživao kršenja ljudskih prava na Kosovu i u Albaniji.

Riječ je, kako je navedeno u izvještaju HRW-a, o podacima koji otkrivaju da je oko 400 srpskih civila kidnapirano na Kosovu, a onda prebačeno u Albaniju, gdje su ubijani.

HRW je objavio da ima dokaze i iz drugih izvora "koji potkrepljuju i potvrđuju dosta od onoga što je napisala Del Ponte", javio je Tanjug.

Na osnovu tih dokaza, HRW je 4. aprila uputio pisma premijerima Kosova i Albanije Hašimu Tačiju i Saljiju Beriši, zahtijevajući od njih da nalože istragu o stradanju Srba, ali se oni nisu oglasili nikakvim odgovorom.