Regija
0

Sejdiu i Thaqi zatražili priznavanje jučer proglašene države Kosova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiu i Hashim Thaqi, zatražili su u ponedjeljak od drugih zemalja svijeta priznavanje proglašenja kosovske neovisnosti.

Na prvoj sjednici vlade nakon jučerašnjeg proglašenja neovisnosti, Thaqi je kazao da je danas već poslan zahtjev drugim zemljama za priznavanje Republike Kosovo kao neovisne i suverene države.

"Tražili smo priznavanje od drugih demokratskih zemalja i očekujemo da će ono uslijediti vrlo brzo", rekao je kosovski premijer.

Thaqi je na početku sjednice vlade istaknuo da je riječ o "prvoj sjednici vlade Republike Kosovo" zatraživši od ministara da "pokažu državnu odgovornost i rade još bolje za dobrobit svih građana Kosova". "Neovisnost Kosova je nova odgovornost za nas", rekao je on.

Kosovski premijer najavio je da će administracija na Kosovu početi odmah funkcionirati po novoj proceduri, odnosno da svaki dokument mora ima simbole Republike Kosovo - novi logo i novi naziv "Republika Kosovo" te da dokumenti sa starim logom neće biti važeći.

Kosovska vlada razmotrila je i poslala Skupštini Kosova na usvajanje niz prijedloga zakona koji proizlaze iz Ahtisaarijeva paketa. Između ostalih, usvojeni su i prijedlozi zakoni o ministarstvu vanjskih poslova, o državljanstvu, prijedlog zakona o diplomatskom imunitetu i privilegijama, o upotrebi državnih simbola, o policiji, o lokalnoj samoupravi, kao i prijedlog zakona o zaštićenim zonama na Kosovu.