Srbija
0

Sedam godina od ubistva Zorana Đinđića

SRNA
Zoran Đinđić
Zoran Đinđić
Danas će biti obilježeno sedam godina od ubistva predsjednika Demokratske stranke i premijera Srbije Zorana Đinćića.

Iz DS-a je najavljeno da će u 10.30 sati Ružica Đinđić, supruga Zorana Đinćića, lider DS-a i predsjednik Srbije Boris Tadić, te članovi i funkcioneri stranke i prijatelji odaće poštu i položiti vijence na grob Zorana Đinđića u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Na sedmu godinu od  ubistva premijera Đinđića, DS i Fond "Dr Zoran Đinđić"  organizuju finalno takmičenje u besjedništvu "Besede u Zoranu čast".

Na kvalifikacionim takmičenjima u 14 gradova Srbije učestvovalo je više od 150 mladih besjednika, a osmoro najboljih će, na temu Zoranovog citata "Niko nije tako dobar kako bi mogao da bude ako se još potrudi", promovisati vrijednosti moderne i evropske Srbije.

Bivši pukovnik Državne bezbjednosti, Milorad Ulemek (41), poznatiji kao Legija, i bivši potpukovnik DB-a Zvezdan Jovanović (44) pravosnažno su osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, nakon što je Vrhovni sud odbio žalbe odbrane kao neosnovane. 

Prema presudi, Legija je organizovao atentat, Jovanović je bio neposredni izvršilac, a obojica su osuđeni i za pokušaj ubistva Milana Veruovića, šefa obezbjeđenja premijera, kao i za udruživanje radi protivustavne djelatnosti.

Motiv atentata je bio zaustavljanje borbe protiv organizovanog kriminala i sprečavanje otkrivanja zločina u kojima su pripadnici grupe bili umiješani.
Ubistvo premijera Legija je, tada penzionisani komandant Jedinice za Specijalne Operacije (oružane formacije MUP-a Srbije), organizovao u dogovoru sa vođama zemunskog klana, Dušanom Spasojevićem i Miletom Lukovićem. 

Obojicu vođa "zemunaca"  pripadnici policije su tokom pokušaja hapšenja ubili u selu Meljak kod Beograda, 15 dana nakon atentata. Prema policijskom saopštenju, Spasojević i Luković su ubijeni jer su "pružali oružani otpor".

Premijer Đinđić ubijen je hicem u srce 12. marta 2003. godine u 12.25 sati, u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a njegov tjelohranitelj Milan Veruović ranjen je metkom koji ga je pogodio u donji dio leđa. 

Na njih je pucao Zvezdan Jovanović, tada potpukovnik JSO-a, iz snajperske puške "Hekler i Koh G3", sa prozora zgrade u Ulici admirala Geprata, udaljen oko 130 metara vazdušnom linijom.