Regija
0

SDSS: Vladina odluka o priznanju Kosova opasan presedan

FENA
Odlukom Vlade Republike Hrvatske o priznanju Kosova načinjen je opasan presedan koji bi se mogao negativno odraziti na odnose Hrvatske i Srbije te položaj srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, izjavio je na konferenciji za novinare, sazvanoj u povodu hrvatskog priznanja Kosova, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislav Stanimirović.

"Nije dobro da je takva odluka donesena pred srpske parlamentarne izbore i u situaciji kad ni Vijeće sigurnosti UN-a nije zauzelo jasno stajalište o Kosovu", naglasio je Stanimirović, dodavši kako je Hrvatska, ako je željela priznati neovisnost Kosova, trebala to učiniti što kasnije, javila je Hina.

Komentirajući potez potpredsjednika hrvatske Vlade i člana SDSS-a Slobodana Uzelca koji je svoj mandata stavio na raspolaganje Sanaderu, Stanimirović je rekao kako je Uzelac postupio u skladu s dogovorom u SDSS-u te je mandat, osim premijeru, stavio i na raspolaganje vlastitoj stranci.

"Na nama je sada da u nekoliko idućih dana održimo sjednicu Glavnog odbora stranke u proširenu sastavu, na kojoj ćemo odlučiti hoćemo li izići iz Vlade te raskinuti ili ne koalicijski sporazum između HDZ-a i naše stranke", objasnio je Stanimirović stajališta SDSS-a.

Po njegovim riječima pri donošenju te odluke presudit će mišljenje aktivista SDSS-a s terena, predsjednika regionalnih organizacija i načelnika općina koji, kako je procijenio, najvjerojatnije imaju interesa da se koalicijski sporazum poštuje do kraja.

"Moramo voditi interes o našim biračima, a njih oko 99 posto živi u Hrvatskoj, a druga su stvar naši osjećaji i mišljenja", naveo je.

Također je poručio kako SDSS, kad je riječ o Kosovu, ne može prihvatiti "stajališta koja se čuju u zadnje vrijeme iz vrha Hrvatske, da Hrvatska treba priznati zatečeno stanje na terenu".