Regija
0

Schwarzenberg: Srbija ne treba biti taocem Mladića

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar vanjskih poslova Češke, predsjedavajuće u Evropskoj uniji (EU), Karel Schwarzenberg izjavio je danas da Srbiji ne bi trebalo onemogućavati približavanje Uniji zbog toga što još nije uhapšen haški optuženik Ratko Mladić.

"Cijela zemlja ne bi smjela biti taocem jednog zločinca", rekao je on u razgovoru s novinarima iz Bruxellesa, govoreći o protivljenju Holandije da se, dok Mladić ne bude uhapšen, ne realizira trgovinski dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. EU je taj sporazum sa Srbijom potpisala sredinom prošle godine, ali se on ne ostvaruje zbog insistiranja Holandije da se to počne činiti tek kada Beograd izruči Mladića sudu u Haagu, prenijele je slovenska novinska agencija STA.

Prema riječima Schwarzenberga, takav stav Holandije koči "cjelokupan politički razvoj zemlje (Srbije)", što on smatra nepravdom.

Šef češke diplomatije je, u razgovoru s novinarima, naglasio da bi EU trebalo da prihvati da Srbija nastoji da ostvari potpunu saradnju s Tribunalom u Haagu.