Regija
0

Schwarz-Schilling u posjeti IFIMES-u

FENA
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani u srijedu je posjetio dr. Christian Schwarz-Schilling, nekadašnji visoki predstavnik i specijalni izaslanik EU-a za Bosnu i Hercegovinu te nekadašnji njemački savezni ministar za telekomunikacije i poštu.

Kako je saopćeno, dr. Schwarz-Schillinga su primili direktori IFIMES-a Bakhtyar Aljaf i Zijad Bećirović, koji su gostu predstavili djelovanje instituta i vodećih članova te naglasili, da istraživanja i analize instituta prima više od 200.000 primalaca.

Razgovarano je i o Kosovu, a sagovornici su se saglasili da se politički i historijski radi o jasnom pitanju, za razliku od bh. entiteta Republike srpske, koja je prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, koji je međunarodni ugovor, sastavni dio BiH i da je Slobodan Milošević na dejtonskim pregovorima izbjegavao "unijeti Kosovo u Dejtonski sporazum te da Milorad Dodik i Haris Silajdžić ne mogu mijenjati Dejtonski sporazum".

Govoreno je o ulozi EU-a na zapadnom Balkanu i problemu odgovarajućih kadrova za krizna žarišta, koji je ozbiljan problem s kojim se suočava EU kao i o ulozi Slovenije kao predsjedavajuće EU-a na zapadnom Balkanu i ponekad njenom nepoznavanju vrlo jasnih činjenica.

Sagovornici su se složili da su SAD uspješnije na Balkanu od EU-a i naveli američki uspjeh na primjeru Brčko Distrikta BiH i primjer grada Mostara u BiH kao neuspjeha EU-a.

Dr. Schwarz-Schilling je izrazio podršku i pohvalio djelovanje IFIMES-a te naglasio, da je to prvi takav institut na Balkanu i Centralnoj Evropi, koji se ozbiljno i relevantno bavi proučavanjem zapadnog Balkana i Bliskog istoka i prihvatio je poziv IFIMES-a, da kao gost održi predavanje na institutu, saopćeno je iz ovog instituta