Ljubljana
0

Savjetovanje o položaju manjina u hrvatskom ustavu

FENA
Hrvatski saborski zastupnik Šemso Tanković sudjelovao je u četvrtak u Ljubljani na savjetovanju o položaju nacionalnih manjina što ga je priredio ljubljanski Institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), te najavio da će se izmjenama hrvatskog Ustava Bošnjaci i Slovenci vratiti u njegovu preambulu.

"Mogu vam reći da će se vjerojatno ove godine ustavnim promjenama Bošnjaci i Slovenci vratiti onamo gdje su već bili", rekao je Tanković govoreći o položaju manjina u Hrvatskoj i njihovom političkom predstavljanju, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Tanković je rekao da je povratak Slovenaca i Bošnjaka u ustavnu preambulu njegova zadaća na kojoj inzistira još od 2003., kad je izabran u Hrvatski sabor i da od toga neće odustati. To je bio jedan od razloga što je 2006. potpisao koalicijski sporazum s mandatarom i sadašnjim premijerom Ivom Sanaderom, dodao je.

S Tankovićem je u Ljubljani razgovarao i Boštjan Žeks, slovenski ministar bez portfelja zadužen za pitanja dijaspore i manjina u susjednim državama.