Zagreb
0

Sava se izlila iz korita, saobraćajnice zatvorene

SRNA
Foto: Screenshoot
Foto: Screenshoot
Zbog obilnih kiša u posljednja dva dana, vodostaj rijeke Save u Zagrebu je dramatično porastao, pa je došlo do njenog izlijevanja iz korita, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić.

"Voda je došla do nasipa. U toku je otvaranje kanala Sava-Odra. Očekujemo da će maksimalni vodostaj u Zagrebu biti oko 400 centimetara i da ćemo taj vodeni talas uspješno prevesti preko Zagreba", istakao je Husarić.

Zbog loših vremenskih uslova i izlijevanja vode, saobraćajnice koje se nalaze uz sami kanal biće zatvorene do daljnjega. Samo na zagrebačkom području u posljednja 24 časa palo je više od 270 litara kiše po kvadratnom metru.

Borivoj Čapka iz Državnog hidrometeorološkog zavoda rekao je da vodeni talas uvijek kasni za kišom od 24 do 36 časova tako da se i dalje očekuje porast vodotoka na području Hrvatske. 

Radnici Hidroelektre niskogradnja, koji rade na sanaciji željezničkog mosta na Žitnjaku, jutros oko 9.00 časova zatražili su pomoć, jer se platforma na kojoj rade na mostu zbog vodostaja pomjerila za više od jednog metra. 



Sve službe, vatrogasci, policija i radnici Kancelarije za upravljanje u hitnim situacijama izašli su na teren, jer za učvršćivanje platforme sajlama nije bio dovoljan vatrogasni čamac za spašavanje na vodi, već je osigurana dizalica od 50 tona sa velikim kranom, pomoću koje se platforma učvrstila za pilote kako bi bila stabilna.
U kamenolomu u ulici Sutinska vrela došlo je do odrona zemljišta u potok koji i sada zatrpan prijeti izlijevanjem. 

Stanje pripravnosti danas je proglašeno i na rijeci Muri, jer je vodostaj kod Murskog Središća prešao 300 centimetara. Ne očekuje se da će danas biti proglašene vanredne mjere zaštite od poplava, jer voda iz Slovenije sporo dotiče i nema opasnosti od izlijevanja Mure, javljaju hrvatski mediji.