Haški tribunal
0

Saslušanje preostalih svjedoka u slučaju Šešelj

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno šest ranije započetih suđenja, od kojih najveću pažnju i dalje privlači postupak protiv predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, javio je dopisnik Srne iz Haga.

Portparol Sudskog dijela tribunala Nerma Jelačić rekla je na konferenciji za novinare da je, od preostalih 11 svjedoka, od Tužilaštva traženo da pozove dva i da se odrekne tri, dok će ostalih šest svjedoka biti saslušani kao svjedoci sudskog vijeća.

Specijalni savjetnik glavnog haškog tužioca Sergea Bramertza, Frederik Svinen, izjavio je da "u ovoj fazi ne može da saopšti više detalja o tri svjedoka".

Suđenje lideru radikala, koji je optužen za progone nesrpskog stanovništva sa područja BiH, Hrvatske i iz Vojvodine, nastavljeno je prošle sedmice, nakon prekida od skoro godinu dana.

U Haškom tribunalu sutra će biti održana statusna konferencija u predmetu "Šainović i drugi", koji se nalazi u žalbenom postupku.

Zbog zločina nad kosovskim Albancima, nekadašnji potpredsjednik Vlade SRJ Nikola Šainović, bivši komandant Treće armije, a zatim načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković i nekadašnji pomoćnik načelnika Resora javne bezbjednosti MUP-a Srbije Sreten Lukić osuđeni su u februaru prošle godine na po 22 godine zatvora.

Bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić i bivši komandant Prištinskog korpusa Vladimir Lazarević osuđeni su na po 15 godina zatvora. Bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović, koji je bio prvooptuženi u ovom predmetu, oslobođen je svih optužbi.
Sutra će biti nastavljen glavni pretres protiv nekadašnjeg načelnika regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjaluci Stojana Župljanina i ratnog ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Miće Stanišića, koji se terete za zločine nad nesrpskim stanovništvom u periodu od aprila do kraja 1992. godine.

U Haškom tribunalu sutra će biti nastavljnjen i postupak protiv trojice hrvatskih generala, Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, kojima se sudi zbog zločina nad srpskim civilima u toku i poslije operacije "Oluja" u ljeto 1995. godine. Na ovom suđenju u toku je dokazni postupak Markačeve odbrane.

Dokazni postupak odbrane nastavlja se i u predmetu protiv nekadašnjih zvaničnika Herceg-Bosne Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića, optuženim za zločine nad nehrvatskim stanovništvom

U Haškom tribunalu u srijedu, 20. januara, biće nastavljen glavni pretres u postupku protiv bivšeg načelnika Javne bezbjednosti MUP Srbije Vlastimira Đorđevića, koji se tereti za zločine nad Albancima na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine.

Ranije je najavljeno da je Đorđević za svoje svjedoke za narednu sedmicu pozvao ministra policije nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije /SRJ/ Vukašina Jokanovića i bivšeg načelnika Kosovskog okruga, a zatim šefa delegacije Beograda u Radnoj grupi za rasvjetljavanje sudbine nestalih lica na Kosovu Veljka Odalovića.

Za srijedu je zakazan nastavak suđenja nekadašnjem šefu službe Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku i komandantu Jedinice za specijalne operacije Franku Simatoviću - Frenkiju, optuženim za zločine srpskih policijskih i paravojnih snaga u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.