Rasim Ljajić
0

Sankcije za sve pomagače haškim optuženicima

FENA
Predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da mora biti sankcioniran svako ko je učestvovao u pomaganju optuženima za ratne zločine i istakao da mreža jataka Stojana Župljanina nije razotkrivena jučer.

"Mi smo za tu mrežu znali praktično onda kada je Stojan Župljanin uhapšen, pa čak i nešto ranije", rekao je Ljajić novinarima i napomenuo da je na informativne razgovore zasada privedeno sedam osoba, što "ne znači da (tim povodom) neće biti još privođenja i saslušavanja".

Saslušano je pet osoba osumnjičenih da su učestvovali u pomaganju skrivanja haškog optuženika Župljanina, a preostale dvije bit će saslušane sutra, rekao je Ljajić, dodajući da u ovom trenutku ne može "da prejudicira" da li će im nadležni organi odrediti pritvor i te predmete procesuirati.

On također nije mogao da tvrdi da li su neki od privedenih Župljaninovih jataka učestvovali u skrivanju drugih haških optuženika, prije svih Ratka Mladića, ali je napomenuo da je jedan od njih "svojevremeno dobio od Mladića na poklon vojničku šapku".

Kod nekih je pronađeno i oružje, a "nažalost jedan od njih je profesor fakulteta u Novom Sadu" (Koviljko Lovre, nekadašnji predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine), kazao je Ljajić i naglasio da niko ne može da bude izuzet od odgovornosti i zakon mora da bude poštovan.

"Ovdje se ne radi o nečijoj volji da neko bude privođen ili saslušavan, nego o striktnom poštovanju zakona", rekao je predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s tribunalom u Haagu i ministar u Vladi Srbije, naglasivši da država čini sve da zaštiti svjedoke u procesima haškim optuženicima.

"S druge strane, i Haški tribunal, prije svega njegov sekretarijat, mora da obavi svoj dio posla" kako optuženici ne bi iz Scheveningena utjecali na svjedoke, istakao je Ljajić i dodao da će biti ispitano na koji način je Župljanin "a možda i neki od ostalih optuženika" vršio pritisak i utjecao na svjedoke.

Ljajić je napomenuo i da se ne očekuje nikakav popustljiv stav Holandije niti promjena mišljenje te zemlja povodom procesa ulaska Srbije u EU, "kad nije popustila poslije hapšenja Radovana Karadžića".

"Svi naši napori usmjereni su ka lociranju preostalih haških optuženika, pa prema tome i Ratka Mladića, i jedino to može da bude odgovor na ovakav tvrd i nepravedan stav Holandije", naglasio je Ljajić, prenio je Tanjug.