Izrazili žaljenje
0

Sandžački mešihat: Cerićeva fetva ne donosi nikakvo dobro muslimanima

FENA
Mustafa ef. Cerić
Mustafa ef. Cerić
Sandžački mešihat Islamske zajednice Srbije izrazio je u srijedu žaljenje zbog fetve (naredbe) odlazećeg reis ul-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića kojom on traži da se muslimani u Srbiji i Sandžaku odreknu poglavara Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića.

Cerić je u fetvi Zilkića optužio za lažno predstavljanje i zatražio da se izvini muslimanima zbog nanošenja duševne boli.

"Momenat u kojem se šalje ovakva neprihvatljiva poruka ide u prilog tvrdnji da je on (Cerić), svojim konstantnim djelovanjem još od 27. marta 2007. godine na skupu održanom u Novom Pazaru, suprotno Ustavu IZ u BiH, ukinuo mešihat IZ Sandžaka kao svoju organizacionu jedinicu", navodi se u saopćenju sandžačkog mešihata dostavljenom medijima.

Tom prilikom, Cerić je, kako se navodi, poručio svima onima koji nisu podržali ovaj skup da rizikuju da ne budu muslimani i time udario pečat podjelama koje je započeo muftija Muamer Zukorlić.

Dodaje se da je poznato da je Islamska zajednica Sandžaka obnovila rad tog mešihata na legalan način i priključila ga ranijie formiranom Rijasetu Islamske zajednice Srbije u Beogradu. Za reis ul-ulemu, podsjeća se, izabran je Adem Zilkić.

Podsjeća se i da je ova Islamska zajednica dobila svoju autonomnost 1868. godine.

A dobijenom idžazom, šerijatskim pranim dokumentom koji daje pravni legalitet u obavljanju bilo koje vjerske funkcije, dobijenom iz Istanbula demantuje sadržaj Cerićeve najnovije i posljednje feve.

Iz sandžakog mešihata kažu da se nadaju da je ovo posljednji pokušaj Cerića da spriječi neminovno ujedinjavanje Islamske zajednice u Srbiji koja bi djelovala u duhu emaneta koji joj i pripada, prenosi Tanjug.

Ukazuje se da po efektu Cerićeva fetva ne može da donese nikakvo dobro muslimanima Sandžaka i Srbije i treba je, kako se navodi, tumačiti kao zlupotrebu islamskih propisa i službenih ovlašćena, u cilju podrške svom saradniku Muameru Zukorliću.

"To, međutim, neće spriječiti našu snažno izraženu odlučnost u misiji koju obavljamo u cilju postizanja mira, jedinstva i svakog dobra, navode iz sandžačkog mešihata."