Hrvatska
0

Sanaderu još dva mjeseca istražnog zatvora

FENA
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Ivo Sanader (Foto: AFP)
Bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu istražni zatvor je u srijedu produžen za još dva mjeseca, odlučio je sudija istrage zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić nakon ročišta održanog u zatvoru u Remetincu.

Istražni zatvor Sanaderu je produžen na zahtjev USKOK-a koji smatra da bi bivši premijer, osumnjičen u nizu korupcijskih afera, na slobodi mogao uticati na svjedoke, ali i da bi ponovno mogao pokušati pobjeći iz Hrvatske.

Na ovu odluku odbrana ima pravo žalbe, o kojoj će odlučivati izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

U Remetinečkom zatvoru Sanader je od 18. jula kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj. No, istražni zatvor mu je određen još u decembru prošle godine kad je USKOK protiv njega pokrenuo istragu zbog sumnje da se s ostalim osumnjičenicima u slučaju Fimi medije udružio te zloupotrebio premijerski položaj i ovlasti.

Osim u slučaju Fimi medije, u kojoj je iz državnih kompanijai i ministarstava navodno izvučeno više od 100 miliona kuna, Sanadera se sumnjiči i u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede (HEP) s Diokijem u vlasništvu Roberta Ježića te u slučaju uzimanja provizije od 3,5 miliona kuna tokom pregovora s Hypo bankom o davanju zajma Hrvatskoj 1995. dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova. Tereti ga se i da je Ježićevoj tvrtki pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 miliona eura na štetu državnog poduzeća JANAF, a sredinom juna protiv njega je pokrenuta i istraga zbog sumnje da je primio 10 miliona eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskome MOL-u.

U međuvremenu protiv Sanadera je pokrenuta i istraga u Austriji zbog sumnje u pranje novca, no još nije podignuta nijedna optužnica.