HDZ
0

Sanaderova ostavka bunt protiv stopiranja hrvatskog ulaska u EU

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ostavka premijera Ive Sanadera je njegov, političkim jezikom izrečeni, bunt protiv činjenice da neke zemlje Europske unije nisu za ulazak Hrvatske u tu asocijaciju, ocijenio je Andrija Hebrang u ime Kluba HDZ-a u raspravi Hrvatskog sabora o Sanaderovoj ostavci.

Premijerova ostavka, a time i cijele Vlade, možda je neobična za hrvatske političke prilike jer se to događa prvi put u 20 godina hrvatske samostalnosti, ali nije ništa neobično u evropskoj političkoj praksi, rekao je i dodao da je Hrvatska zrela država, te da tijela državne uprave i Sabor, normalno funkcioniraju. Nema nestabilnosti, i u najkraćem će se roku oformiti nova vlada, ustvrdio je.

Govoreći o samoj ostavci, Hebrang je rekao kako je Sanader kao premijer sve svoje sile i znanje usmjerio prema jednom cilju – ulasku u Europsku uniju. Prema tom cilju, rekao je, Sanader je "vukao složenu i tešku kompoziciju", a na tom teškom putu donesen je velik broja zakona i podzakonskih akata, transformirane su Oružane snage RH i provedene brojne reforme, naglasio je.

"Na tom velikom putu čovjek se ima pravo istrošiti", ustvrdio je Hebrang i naglasio da je kompozicija koju je Sanader vukao "naišla na brklju".

"Neke članice EU nisu bile za to da Hrvatska ispuni svoj cilj, ulazak Hrvatske u EU nije se poklopio s njihovim interesima", rekao je Hebrang.

Sanaderova ostavka jedan je specifičan, političkim jezikom izrečen, bunt protiv te brklje, protiv nepravednog i bezrazložnog stopiranja Hrvatske, ustvrdio je Hebrang.

Zapitao se pritom kakav će to Hrvatska biti uzor drugim zemljama u regiji kada je, kako je rekao, "ispunila sve, a nije dobila ništa", te dodao da je ostavka, u tom smislu korisna jer će "navesti neke na razmišljanje".

Ivan Čehok (Klub HSLS) ustvrdio je također da je ostavka premijera novost u političkom životu Hrvatske, ali i prilika za "političku edukaciju i pedagogiju", te prilika da se po pitanju funkcioniranja Vlade razmisli o "novim načelima rukovođenja i vladanja, te novim programima".

"Pred nama je puno posla i bilo kakav kukavičluk i odustajanje bilo bi odustajanje nas svih", rekao je Čehok.

Ocijenio je da su osobni razlozi za podnošenje nečije ostavke "neizrecivi budući da uvijek počivaju na savjesti".

Josip Friščić (HSS) izrazio je zahvalnost Sanaderu za sav trud koji je uložio u ostvarivanje strateških ciljeva hrvatske države, uspostavu dijaloga sa socijalnim partnerima, te obranu nacionalnih interesa.

Posebno je pohvalio Sanaderov nepopustljiv odnos prema Sloveniji.

"Ako je to razlog gdje je osjetio da njegova peta brzina ne pokazuje dovoljnu brzinu, onda mislim da ga treba podržati jer je to obrana nacionalnih interesa, u čemu je bio dosljedan", rekao je Friščić naglasivši da je kao koalicijski partner vrlo dobro surađivao sa Sanaderom.

Milorad Pupovac (SDSS) naglasio je kako je "ključno zadržati političku i izvršnu sigurnost u zemlji", te rekao kako se sada trebaju održati konzultacije s predsjednikom države, te međusobne konzultacije koalicijskih partnera.

Šemso Tanković je u ime kluba nacionalnih manjina istaknuo da to što je Sanader objavio svoju nasljednicu na čelu Vlade, čelna mjesta u vladajućoj stranci pokazuje njegovu odgovornost i brigu za hrvatsku političku scenu u budućem razdoblju.