Washington Times
0

Sanaderov HDZ ukrao preko 500 miliona dolara

Sarajevo-x.com
Hrvatski portal Index.hr prenosi tekst uglednog američkog dnevnika Washington Times, koji se u svome opsežnom tekstu bavi ostavkom premijera Hrvatske Ive Sanadera, označavajući je kao kraj ere korupcije u ovoj zemlji. Novinar Jeffrey T.Kuhner je napisao kako je Sanader ' pretvorio bivšu jugoslovensku republiku u gangstersku državu, te zajedno sa HDZ-om raspustio demokratske institucije u nastajanju'.

"Sanaderov režim kontrolirao je većinu medija, među kojima su državna televizija i vodeće hrvatske novine, a rijetki su glasovi nezavisnog novinarstva sistemski zastrašivani ili ubijani", stoji u Timesovom tekstu u kojem je Sanader uspoređen s Vladimirom Putinom kao paradigmom modernog diktatora koji prijeti novinarima ili naređuje njihova ubistva kad mu se ne sviđaju kritike zbog korupcije kojoj se ne nazire kraj,prenosi Index.hr

"Najvažnije i najkatastrofalnije Sanaderovo naslijeđe je masovna korupcija koja je osakatila hrvatsku ekonomiju. On i HDZ-ova elita opljačkali su državna sredstva, obogatili se mutnim privatizacijskim dogovorima, pronevjerom sredstava iz budžeta i podmićivanjem. HDZ u bankama u Austriji ima više od 80 tajnih računa na kojima krije 500 miliona dolara ukradenog novca. Za vrijeme svoje vladavine Sanader je skupio ogromno bogatstvo koje uključuje ilegalno stečene nekretnine, raskošnu vilu i luksuznu kolekciju satova koja vrijedi više od 200.000 dolara", navodi Timesov novinar i ističe da, što se više novca slilo u Sanaderove džepove, manje je ostajalo za škole, bolnice i ceste.

"Korupcija je hrvatske građane koštala najmanje jednu milijardu dolara", rekla je za Washington Times Nataša Srdoč, predsjednica Adriatic Instituta, koja je zbog otvorene kritike Sanaderove vlasti, kako kaže, često bila meta prijetnji i maltretiranja iz HDZ-a. "Milijardu dolara nije malo u zemlji čiji BDP iznosi tek 23 milijarde", piše Times i ne propušta podsjetiti kako je HDZ-ova nesposobnost dovela do ogromnog deficita, još većeg javnog duga, nedostatka stranih investicija, mizernog rasta BDP-a i lopovskih poreza koji obeshrabruju poduzetništvo i stvaranje poslova.

Osvrćući se na Sanaderovu ostavku, novinar Kuhner proglašava bivšeg hrvatskog premijera kukavicom koja je napustila brod koji tone. "Tašt, potkupljiv i zloban, Sanader iskoristio svoj položaj za nemilosrdnu potjeru za moći, bogatstvom i vlastitim interesima. Iscijedio je iz Hrvatske zadnju kap krvi i sada napušta ured premijera prije nego truplo može biti proglašeno mrtvim. To nije vodstvo, to je kukavičluk".

Novinar Washington Timesa u tekstu ističe podužu listu Sanaderovih grijeha i promašaja, afera i neuspjeha da bi poentirao rečenicom: "Neke države imaju mafiju; hrvatska mafija ima državu". Pod Sanaderovom vlašću, smatra Kuhner, učvrstila se veza s "mračnim balkanskim podzemljem organiziranog kriminala, zlokobnih poduzetnika i sjenovitih tajnih službi i bivše komunističke nomenklature". "Rezultat je država zločinačkog kapitalizma koji dopušta vladajućoj eliti da iskorištava i ponižava većinu Hrvata", ističe Kuhner i jasno daje do znanja da vjeruje kako bi Sanader morao završiti iza rešetaka.

"U SAD-u je Bernard Madoff osuđen na 150 godina zatvora zbog financijske prijevare nad svojim investitorima. Sanader je prevario hrvatske građane koji plaćaju porez. On - i svi njegovi suradnici - također bi trebali biti poslani u zatvor. To bi bio prikladan kraj katastrofalne vladavine", zaključuje se u Timesovom tekstu, piše Index.hr