Istraga USKOK-a
0

Sanaderov BMW plaćen dva puta po 300.000 eura

SRNA
Ivo Sanader (Screenshot: Dnevnik.hr)
Ivo Sanader (Screenshot: Dnevnik.hr)
USKOK je utvrdio da je blindirani automobil BMW, naručen za bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, plaćen dva puta zbog čega u hrvatskom Državnom tužilaštvu smatraju da bi ova automobilska kompanija trebalo ili da vrati novac koji približno iznosi 300.000 eura ili umjesto toga da isporuči vozilo odgovarajuće vrijednosti.

Vozilo je krajem 2008. godine, kako ga USKOK tereti, platio Sanaderov prijašnji prijatelj, suvlasnik ''Dioki grupe" Robert Ježić, a isti automobil je početkom 2009. godine, prema optužnici u slučaju ''Fimi medije'', platio još jednom HDZ, i to iz tzv. crnog stranačkog fonda.

List piše da je tu riječ o ukupno tri vozila. Prvi, neblindirani BMW 740 kupljen je 2003. godine. Drugi, koji je službeno bio namijenjen protokolu Olimpijskih igara u Atini, kupljen je 2004, a treći, koji je dva puta  plaćen, naručen je  2008. godine. Vozila su nabavljana iz Njemačke.

U istrazi koju je USKOK pokrenuo protiv Sanadera, već onaj drugi BMW, koji je kupljen 2004. godine, plaćen je ilegalno, a donaciju od 300.000 eura za to vozilo dao je makarski preduzetnik Marijan Primorac, čiji je sin 2003. godne vozeći BMW usmrtio dvije šesnaestogodišnje djevojke, Anu Andrijašević i Katu Erceg.

Treći BMW platio je Ježić, riječki tajkun. USKOK je u istrazi o isporuci jeftine struje ''Diokiju'' prikupio dokazni materijal iz kojeg proizlazi da je Ježićevo plaćanje automobila bivšem premijeru uslijedila nakon dobijanja povlaštene struje iz ''Hrvatske elektroprivrede'', koja je na isporukama struje ''Diokiju'', prema optužbi USKOK-a, izgubila 6,3 miliona kuna (oko 840.000 eura).
Vezani članci