Regija
0

Sanader: Srbija bi trebala biti suzdržanija u izjavama

FENA
Srbija bi trebala biti suzdržanija u svojim izjavama, rekao je danas hrvatski premijer Ivo Sanader, komentirajući jučerašnje izjave srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Tadić je, na izvanrednoj konferenciji za novinare, jučer od Hrvatske zatražio da ne prizna neovisnost Kosova, zaprijetivši da će "eventualne odluke protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije svakako imati duboke političke i gospodarske posljedice", prenijela je Hina.

"Srbija bi trebala biti suzdržanija u svojim izjavama, jer projicirati nešto što se njima ne sviđa, a što je odluka međunarodne zajednice, samo na Hrvatsku, to mi izgleda kao vađenje na Hrvatsku", uzvratio je Sanader na konferenciji za novinare.

Ocijenio je da bi srpski lideri trebali preuzeti odgovornost za aktualnu situaciju u Srbiji i "ne projicirati svoje probleme na susjede".

"Hrvatska će odlučiti o priznanju Kosova kad za to dođe vrijeme. To će biti u ovom mjesecu, a o datumu točnom vam ne mogu govoriti", rekao je Sanader.

Sanader je prokomentirao i izjavu protonamjesnika Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu Milenka Popovića da "Hrvatska, u slučaju priznanja Kosova, nema šanse zadržati AVNOJ-ske granice".

"Mislim da je gospodin Popović prešao svaku mjeru, prije svega u onome što on kao crkvena osoba može reći, iako bilo koja crkva, pa tako i pravoslavna može o svemu govoriti. Mislim da ta izjava šteti u političkom smislu i bilo bi dobro da je on povuče", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer odbacio je nagađanja da bi se vladajuća koalicija mogla raspasti zbog europskog ultimatuma - ZERP ili EU.

Sanader je kazao kako je koalicijske partnere izvijestio o onome što mu je u ime Europske komisije rekao povjerenik za proširenje Olli Rehn da Hrvatska mora otkloniti razloge nezadovoljstva Italije i Slovenije ZERP-om, a zbog kojih "na neki način dolazi do blokade pregovora".

Potvrdio je da je Rehnove riječi shvatio kao ultimatum.

Sanader je najavio je da će se konzultacije s koalicijskim partnerima nastaviti i preko vikenda, a da će u utorak o situaciji izvijestiti i čelnike svih hrvatskih parlamentarnih stranaka.