Hrvatska
0

Sanader: Pregovori završeni, osnovat će se dva nova ministarstva

FENA
Mandatar Ivo Sanader izvijestio je danas da je s koalicijskim partnerima postigao konačan dogovor o ustroju nove hrvatske vlade i kadrovima, te da će se osnovati dva nova ministarstva - turizma te regionalnog razvoja, vodopskrbe i šumarstva.

"Završili smo pregovore s koalicijskim partnerima, sad se radi novi zakon o vladi koji će klubovi sutra predložiti Saboru", rekao je Sanader, nakon konzultacija s koalicijskim partnerima u Banskim dvorima.

Izvijestio je da će HSS-u pripasti dva ministarstva - turizma i poljoprivrede te dužnost potpredsjednika Sabora, a da će HSLS i SDSS imati po jednog potpredsjednika Vlade.

Potvrdio je da će novi predsjednik Sabora biti Luka Bebić, da će ministarstvo regionalnog razvoja, vodoopskrbe i šumarstva voditi Petar Čobanković, ministarstvo unutarnjih poslova Berislav Rončević, pravosuđa Ana Lovrin, zdravstva Darko Milinović, a obrane Branko Vukelić.

Na pitanje tko će biti ministar vanjskih poslova, odgovorio je, "Već sve znate, pisali ste".

Sanader nije želio reći ni kako će HDZ glasovati o oporbenim kandidatima za potpredsjednika Sabora, ističući da oporba još ima vremena da se dogovore koga će kandidirati.

"Voljeli bismo da HDZ ne arbitrira, nego da se sve oporbene stranke međusobno dogovore, jer bi vodstvo Sabora trebalo donijeti konsenzusom. To je jedna praksa, ali ako ne bude, onda ćemo se morati opredijeliti", dodao je.

Sanader je potvrdio i da bi o novoj vladi Sabor trebao glasovati u subotu.

"Sad idem popit kavu u HSLS zato jer tamo nisam bio, a u HSS-u sam bio, a želim prije formiranja koalicije tretirati jednako oba partnera", završio je Sanader, koji će se iz HSLS-ove središnjice vratiti u Sabor, na sjednicu Predsjedništva HDZ-a.