Regija
0

Sanader postao savjetnik kanadske milionerke

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader postao je savjetnik kanadske milionerke Louise Blouin (Luiz Bluen), vlasnice multimilionskog londonskog umjetničkog instituta i brojnih magazina, čija se imovina procjenjuje na 260 miliona britanskih funti.

Blouin je i predsjednica fondacije koja organizira globalni samit kreativnog razvoja u New Yorku. Upravo je nakon nedavnog Sanaderovog dolaska u upravu fondacije ova kanadska milionerka zaključila da bivši hrvatski premijer, koji je iznio nekoliko korisnih savjeta, zaslužuje komercijalni ugovor.

Sanader će raditi na proširenju poslova Bluenove po Evropi i svijetu te jačanju ugleda fondacije. Nije poznato na koje je vremensko razdoblje potpisan ugovor ni kolike će novčane naknade Sanader primati za novi posao, javile su agencije.

Nakon što je podnio ostavku na mjesto premijera i šefa vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) početkom jula ove godine, Ivo Sanader nije odlučio otići u penziju, nego je poslanički mandat stavio u mirovanje i uzeo šestomjesečni predah.

Do sredine januara 2010. Sanader ima pravo na punu premijersku plaću, koja je kod njega iznosila 23.000 kuna (oko 3.172 eura).

U narednih šest mjeseci on bi imao pravo na pola te plaće ako se ne zaposli ili ne odluči otići u dobro plaćenu poslaničku penziju.