Wall Street Journal
0

'Sanader ostavlja zemlju u najgoroj ekonomskoj situaciji od 1991.'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odlazak Ive Sanadera šokirao je malu balkansku naciju, dok građani brinu što nosi neposredna budućnost. Opozicija traži raspisivanje vanrednih izbora, a analitičari upozoravaju da je Sanaderova ostavka loša vijest pogotovo za ranjivu ekonomiju i kreditni rejting zemlje – može se pročitati na web stranicama televizijske mreže ABC, prenosi VoA.

Izvještajna agencija Bloomberg.com, koja većinom objavljuje vijesti iz ekonomije i finansija, navodi izjavu Zdeslava Šantića, analitičara zaposlenog u zagrebačkom uredu austrijske banke Raiffeisen, koji kaže da "u Hrvatskoj niko nije očekivao premijerovu ostavku".

"U nesigurnim vremenima za hrvatsko gospodarstvo, kao i regionalnu ekonomiju uopće, vrlo je loše ako dođe i do političke neizvjesnosti jer će to ojačati negativne trendove na ekonomskom planu te povećati rizik poslovanja", rekao je ovaj bankovni stručnjak.

Dojam o nadolazećoj neizvjesnosti potvrđuju i riječi Srećka Jurdane, komentatora sedmičnika Nacional, koji je agenciji Bloomberg izjavio da "Jadranka Kosor nije prava osoba za vođenje vlade, a ni stranke", te da će kabinet pod njezinim vodstvom biti "kratkotrajan, krhak i ranjiv".

Poslovni časopis Forbes navodi izjavu komentatora Jutarnjeg lista Davora Butkovića koji kaže da je Sanader nedavno pretrpio nekoliko poraza – u vezi sa članstvom u Evropskoj uniji, ali i zbog loše ekonomije te ne baš blistavih rezultata na izborima. Butković također smatra da je Sanader izgubio podršku HDZ-a za "provedbu ozbiljne demokratske politike".

Dnevnik Wall Street Journal piše da Sanader "ostavlja zemlju u najgoroj ekonomskoj situaciji od 1991. godine".