Regija
0

Sanader: Nema potrebe da Sabor raspravlja o Kosovu

FENA
Hrvatski premijer Ivo Sanader odbacio je danas zahtjev IDS-ovca Damira Kajina da se proglašenje kosovske nezavisnosti raspravi u Saboru, istièući kako je riječ o pitanju iz ovlasti Vlade, te da nema potrebe da o tome raspravlja parlament.

"Ovo je pitanje u ovlasti Vlade, nije nužna rasprava u Saboru i Klub HDZ-a bit će protiv te rasprave", rekao je Sanader tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva.

Antu Ðapića (HSP) zanimalo je hoće li Hrvatska reagirati na "prijetnje" srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i šefa radikala Tomislava Nikolića.

"Što nas briga što Nikolić govori", uzvratio mu je Sanader, ustvrdivši da Nikolićeva stranka na službenim internetskim stranicama ima program velike Srbije.

"On se u predsjedničkoj kampanji ogradio od tog programa, ali mu se vrlo brzo vratio i ponovno stavio Šešeljevu značku", rekao je Sanader.

Tadićeve izjave ocijenio je, pak, reakcijom na najavu hrvatskih vlasti da će Hrvatska biti među većinom europskih zemalja koje će priznati Kosovo.

"Hrvatska će to učiniti kada za to dođe vrijeme", kazao je Sanader, ističući da je Deklaracija o neovisnosti kosovske skupštine činjenično stanje.

Dodao je da Hrvatska nema komplekse prema nikome, ali da je "potrebno i korisno da ne reagiramo na prvu loptu". Ðapića je zanimalo i ima li vladajuća koalicija jedinstven stav o neovisnosti Kosova, budući da su neki mediji danas prenijeli stav SDSS-a da bi "prerano priznavanje Kosova moglo destabilizirati Vladu". Sanader, međutim, nije odgovorio na to pitanje.