Regija
0

Sanader ne očekuje probleme u ratifikaciji protokola o pristupanju NATO-u

FENA
Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u srijedu kako će ratifikacija protokola o pristupanju Hrvatske NATO-u u zemljama članicama početi krajem ljeta i pritom ne očekuje značajnije probleme.

"Proces ratifikacije protokola u članicama NATO-a počet će vrlo brzo nakon njegova potpisivanja u srpnju", rekao je Sanader nakon sjednice Državnog odbora za članstvo Hrvatske u Sjevernoatlantskom savezu.

Hrvatska je nedavno na summitu NATO-a u Bukureštu dobila pozivnicu za članstvo u tom vojno-političkom savezu, nakon čega slijede pristupni pregovori, a potom potpisivanje protokola o pristupanju koje je najavljeno za srpanj ove godine.

Premijer je dodao da ne očekuje značajnije probleme u ratifikaciji u zemljama članicama i istaknuo da mu je za nedavnog posjeta Budimpešti premijer Ferenc Gyurcsany rekao kako Mađarska želi među prvima ratificirati protokol u svom parlamentu.

Brzi postupak ratifikacije najavili su tijekom posjeta Hrvatskoj i njemački predsjednik Horst Koehler i litavski premijer Gediminas Kirkilas.

Sporija ratifikacija očekuje se u zemljama poput Belgije i Španjolske, koje i inače imaju složeniji postupak ratifikacije, ali Sanader ne smatra da će to omesti očekivano priključenje Hrvatske NATO-u na idućem summitu u Starsbourgu i Kehlu u travnju iduće godine.

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u utorak je uputio pismo glavnom tajniku NATO-a Jaapu de Hoop Schefferu kojim ga je izvijestio da je Hrvatska prihvatila poziv za početak pristupnih pregovora. Pregovarački timovi obiju strana trebali bi biti imenovani u ponedjeljak.