Regija
0

Sanader: Koalcijski sporazum se potpisuje u utorak

FENA
Mandatar za sastav nove hrvatske vlade Ivo Sanader danas je u Splitu, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da se zadnji koalicijski sporazumi potpisuju u utorak, nakon što se u ponedjeljak obavi završna runda razgovora, javlja Hina.

Kazao je kako neki iz dosadašnje izvršne vlasti ostaju u Vladi, a neki će biti zamijenjeni novim osobama. "To je nužno, jer mi smo sada u koaliciji i s drugim strankama. Zasad je sigurno da ostaju Ivan Šuker i Božidar Kalmeta, te da će netko od manjinaca dobiti visoku dužnost u Vladi. Najvjerojatnije će to biti iz SDSS-a, a ja sam se za to zalagao i prije", rekao je Sanader.

Odgovarajući također na novinarska pitanja, Sanader je kazao kako je po njegovu mišljenju Vladimir Šeks do sada bio najbolji predsjednik Sabora. "Ako on to ne bude u buduće, odluku o novom predsjedniku Sabora, a ona nije još razmatrana, donijet ćemo zajedno", dodao je.

Komentirajući istupe slovenskog premijera Janeza Janše o Hrvatskoj posljednjih dana, Sanader je kazao kako je Janša dobar premijer i čovjek kojemu je pripala povijesna dužnost i čast da u ime Slovenije predsjednika Europskom unijom. To je i za sve nove zemlje koje su ušle u Uniju, kazao je Sanader, velika čast.

"Mi kao zemlja koja je susjed i prijatelj Slovenije veselimo se tome i držimo palčeve da Slovenija bude dobar predsjedatelj Europske unije, kao što i oni nama drže palčeve da dobro obavimo posao kao članica Vijeća sigurnosti u iduće dvije godine. Znači, i Hrvatska i Slovenija imaju dvije iznimno visoke dužnosti u međunarodnoj politici te će se obje zemlje sasvim sigurno sukladno toj visokoj odgovornosti tako ponašati i u međusobnim odnosima", rekao je Sanader.

Čim formiramo Vladu, najavio je hrvatski premijer, sa Slovenijom, Italijom i Europskom komisijom pokrenut ćemo dijalog o ZERP-u koji je stupio na snagu i ne može se osporiti.

Što se zabrane pušenja tiče na svim javnim mjestima, premijer je kazao da će se zakon o tome donijeti tijekom ove godine, te da Hrvatska "slijedi europsku praksu i trendove, i to naravno, samo one koji su dobri".