Stjepan Mesić
0

'Sanader je premijer dok Sabor ne odobri ostavku'

Sarajevo-x.com
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sinoć je u gostovanju na jednom radiju pojasnio stanje u hrvatskoj Vladi nakon iznenadne ostavke premijera Ive Sanadera, koja je jučer šokirala Hrvate, te izazvala mnogo medijske pažnje u cijeloj regiji.

'Sanader je još uvijek premijer i njegova ostavka nije realizirana. Postoji procedura bez koje nema demokracije. Dok god se ne izabere novi premijer, Sanader mora zajedno s Vladom obavljati svoju dužnost. Nikakva 83 potpisa nisam želio vidjeti jer premijer još nije podnio ostavku Saboru i on je nije usvojio. Kad se to dogodi i kad ja potpišem razrješenje, onda ću gledati ima li novi mandatar potreban broj potpisa', rekao je Mesić u radijskoj emisiji.

Stjepan Mesić je priznao da nije znao za premijerovu ostavku mada su sastali dva dana prije iste, te da ni njemu samom nisu jasni razlozi odlaska premijera iz Vlade, te iz vladajuće stranke.

Iako je opozicija tražila raspisivanje prijevremenih izbora, Mesić tvrdi da će se to desiti samo ukoliko Jadranka Kosor ne dobije potreban broj glasova u Saboru, ne uspije sastaviti Vladu ili ne uspije zatvoriti budžet.

Rekao je i da ne može komentarisati znači li Sanaderova ostavka pobjedu "desne struje" u HDZ-u jer velik dio novih ljudi u HDZ-u ne poznaje, ali i da je s nekima iz te struje poput Andrije Hebranga bio u, kako je rekao, ozbiljnoj komunikaciji, te da čuje da se on sada spominje kao HDZ-ova predsjednički kandidat. Dodao je i kako ne zna je li razlog Sanaderove ostavke teška svađa unutar HDZ-a uoči sjednice nacionalnog vijeća za borbu protiv korupcije, na kojoj se trebalo raspravljati o Rončevićevim kamionima i Faberovoj smjeni, kako se špekulira u javnosti.

Na pitanje smatra li da će Jadranka Kosor uspjeti održati vladu na okupu i ispuniti očekivanja u vremenu teške ekonomske krize, rekao je kako će na to pitanje moći odgovoriti tek kada vidi koji će tim kao mandatarka predložiti.

Podsjećanja radi, hrvatski premijer u ostavci još nije naveo razloge odlaska s političke scene, a budući da se zemlja nalazi u dosad možda i najtežoj ekonomskoj krizi, hrvatska javnost puna je pitanja i zahtijeva objašnjenje.