Regija
0

SAD traži da Vijeće sigurnosti UN-a osudi nasilje u Beogradu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki ambasador pri Ujedinjenim narodima Zalmay Khalilzad u četvrtak je izrazio "ogorčenje" upadom protestanat u ambasadu SAD-a u Beogradu i zatražio da Vijeće sigurnosti UN osudi takvo nasilje i podsjeti vladu Srbije kako je dužna štititi diplomatske objekte.

"Ogorčen sam tim napadom gomile", rekao je ambasador Khalilzad, dodajući kako će od Vijeća sigurnosti UN zatražiti da donese jednoglasno saopćenje u kojem "izražava ogorčenje Vijeća, osuđuje napad i također, podsjeća srbijansku vladu na njezinu odgovornost da štiti diplomatske objekte".

U Vijeću sigurnosti UN-a, među čijim je članicama i Hrvatska, noćas su održane konsultacije iz zatvorenih vrata, na kojima se raspravlja o osudi nasilja na beogradskim ulicama, koje je izbilo nakon masovnih prosvjeda zbog proglašenje neovisnosti Kosova.

Ambasadori 15 članica Vijeća sigurnosti UN su tokom sastanka načinili stanku, kako bi se konsultirali sa svojim glavnim gradovima, saznaje se iz izvora u UN-u.

Stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u, ambasador Neven Jurica, na konsultacijama je izvijestio članice Vijeća sigurnosti UN da je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija uložilo "najoštriji prosvjed" MVP-u Srbije zbog napada na Ambasadu RH u Beogradu, saznaje se iz istih izvora, javila je Hina.

Osim demoliranja američke i hrvatske ambasade, i paljenja njihovih zastava, prosvjednici su napali i ambasade BiH, Albanije i Kanade.

Ako se u Vijeću sigurnosti UN postigne suglasnost svih članica, osuda napada na ambasade SAD, a vjerojatno i na druga diplomatska predstavništva u Beogradu, bila bi izrečena u formi saopćenja za tisak, koje je u hijerarhiji službenih očitovanja Vijeća na prvoj stepenici.