Regija
0

SAD: Srbijanska vlada se treba baviti protestima u Beogradu

FENA
Američki State Department objavio je u četvrtak da je u kontaktu sa srbijanskom vladom i upozorio da vlada mora kontrolirati proteste u središtu Beograda, nakon što je nekoliko stotina demonstranata upalo na zemljište američke ambasade u Beogradu.

"Pojedinci imaju pravo na mirne demonstracije, ali ako demonstracije postanu nasilne, onda postoji odgovornost u međunarodnom sustavu", rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

"Srbijanska vlada se treba baviti demonstracijama u centru Beograda", naglasio je.

Američka TV mreža CNN izvijestila je, citirajući dužnosnika iz Ambasade SAD-a u Beogradu, da niko od protestnika nije upao u samu ambasadu te da je šteta načinjene samo izvana.

Navodi se i da je Ambasada SAD-a u Beogradu danas zatvorena, u očekivanju protesta u središtu grada, te da u njoj nema diplomatskog osoblja, već samo marinci i čuvari ambasade.

Također je izviješteno da su mete napada protestnika i ambasade Hrvatske, Albanije i Kanade, smještene u blizini.

"Zadržali smo otvorene diplomatske linije sa srbijanskom vladom, kako bismo razumjeli razloge za akcije koje smo poduzeli. Ubuduće želimo imati dobre odnose sa srpskim narodom i srbijanskom vladom", rekao je McCormack.

Visoki američki dužnosnik za sigurnost ocijenio je da je sitacija u Beogradu "ozbiljna", prenijela je TV mreža MSNBC.

Protestnici su upali u prostor ispred Abasade SAD-a strgnuli američku zastavu i zapalili je, te potpalili požar na pročelju.