Regija
0

SAD pozdravljaju izbor trećeg hrvatskog predsjednika

FENA
Philip Crowley (Foto: AFP/File)
Philip Crowley (Foto: AFP/File)
Sjedinjene Američke Države očekuju saradnju s novim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem na pitanjima od zajedničkog interesa i razvoj odnosa, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta.

"Očekujemo suradnju s izabranim predsjednikom Josipovićem na pitanjima od zajedničkog interesa, dok Hrvatska ulazi u završnu fazu pristupanja Evropskoj uniji", kazao je glasnogovornik Philip Crowley na dnevnom brifingu za novinare.

Na pitanje o podršci SAD-a borbi protiv korupcije kao centralnoj tački Josipovićeve kampanje, Crowley je kazao kako je ona jedan od ključnih elemenata u pregovorima Hrvatske s Bruxellesom.

"U dijalogu Hrvatske i EU-a važni elementi su učinkovita vladavina, borba s korupcijom i saradnja s Haškim sudom (ICTY)", kazao je.

Hrvatska je svog trećeg predsjednika od uspostave neovisnosti izabrala na "slobodnim i poštenim izborima", istakao je glasnogovornik američkog Državnog tajništva.

Na pitanje o tome može li izabrani predsjednik Josipović, kao osoba, očekivati više podrške SAD-a od svog prethodnika Stjepana Mesića, koji uprkos izvrsnim odnosima SAD-a i Hrvatske u 10 godina na dužnosti nije pozvan u službenu posjetu Washingtonu, glasnogovornik je kazao kako SAD nužno ne svode svoje bilateralne odnose na osobni nivo.

"Mi nužno ne personaliziramo svoje odnose. Mi imamo odnose s Hrvatskom jer je ona od vitalne važnosti, jer je saveznik iz NATO-a", rekao je Crowley ističući da je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković prošlog mjeseca bio u službenom posjetu Washingtonu, kojom prilikom se u State Departmentu sastao s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton.

"Nastavit ćemo dijalog s Hrvatskom. Pozdravljamo ovaj rezultat", istakao je glasnogovornik.

Izabrani predsjednik Josipović u predizbornoj je kampanji isticao značaj daljnjeg jačanja partnerskih i savezničkih odnosa Hrvatske sa Sjedinjenim Državama.