Regija
0

SAD pozdravlja formiranje vlade na Kosovu

FENA
Američki državni podtajnik Nicholas Burns čestitao je strankama kosovskog predsjednika Fatmira Sejdiua i premijera Hashima Thaqija na formiranju vladajuće koalicije i ponudio punu potporu Sjedinjenih Država za najskorije rješenje statusa Kosova na temelju Ahtisaarijeva plana, saopćio je u četvrtak State Department.

"Podtajnik Nicholas Burns čestitao je Demokratskom savezu Kosova (DSK) kosovskog predsjednika Fatmira Sejdiua i Demokratskoj stranci Kosova (DPK) premijera Hashima Thaqija na formiranju vladine koalicije", stoji u saopćenju.

Burns je ponudio punu potporu SAD-a za "najskorije moguće rješenje konačnog statusa Kosova i ohrabrio čelnike da rade miroljubivo i odgovorno dok primjenjuju rješenje statusa", dodaje State Department.

Burns je pohvalio kosovske čelnike za izjave u kojima zagovaraju Kosovo u kojem će biti uključeni i dobrodošli Srbi i druge manjine, te naglasio "snažnu predanost SAD-a za pomoć novim kosovskim čelnicima u mnogim izazovima koji predstoje".

SAD vjeruje da će promptna primjena Ahtisaarijeva plana, uključujući njegovu preporuku za nadziranu neovisnost Kosova i mjere za zaštitu kosovskih manjina, unaprijediti regionalnu stabilnost i omogućiti i Srbiji i Kosovu da napreduju u približavanju NATO-u i EU.

Rješenje konačnog statusa Kosova, na temelju plana izaslanika EU Marttija Ahtisaarija i kroz sustav UN-a, blokirala je Rusija u Vijeću sigurnosti UN prijetnjom veta, tražeći nastavak pregovora Beograda i Prištine i rješenje prihvatljivo Srbiji. SAD i evropske članice Vijeća sigurnosti najavile su, nakon posljednjih neuspjelih razgovora u Vijeću u decembru, da će status Kosova biti riješen angažmanom EU i Washingtona, prenijela je Hina.

Politički analitičari u SAD-u očekuju da bi, u dogledno vrijeme, trebalo doći do jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova, a potom bi slijedilo koordinirano priznanje te neovisnosti od SAD-a i EU, odnosno većine članica Unije, jer u Bruxellesu ne postoji konsenzus oko tog pitanja.