Milo Đukanović
0

Sačekat će se sa priznavanjem Kosova

FENA
Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u četvrtak da su vlasti u Podgorici imale dogovor sa Beogradom da sačekaju sa priznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova do glasanja u Ujedinjenim nacijama o inicijativi Srbije da o legalnosti čina privremenih institucija samouprave u Prištini bude zatraženo mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP).

"Prije nekoliko mjeseci ministar vanjskih poslova Srbije (Vuk Jeremić) je bio u Podgorici i od nas zatražio da ne priznamo Kosovo prije izjašnjavanja Generalne skupštine UN-a o srpskoj inicijativi", rekao je Đukanović u intervjuu za agenciju Reuters.

Istovremeno, nastavio je Đukanović, "naši euroatlantski partneri su izrazili očekivanja da Crna Gora prizna Kosovo, ali smo mi održali našu neformalnu obavezu prema Srbiji i čekali da njen prijedlog bude procesuiran u UN-u".

Đukanović je rekao da činjenica da je Crna Gora priznala jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine 9. oktobra, dan poslije glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, gdje je inicijativa Srbije dobila podršku većine članica, "samo slučajnost".

"To je moglo da bude tri ili pet dana kasnije, ali ne bi promijenilo ništa", rekao je Đukanović.

Po Đukanoviću, "malo je vjerovatno da će se točak historije okrenuti. To je realnost i mi smo je prihvatili", dodao je crnogorski premijer.

Đukanović je u intervjuu britanskoj novinskoj agenciji također izrazio namjeru Crne Gore da podnese zahtjev za članstvom u Evropskoj uniji do kraja ove godine, tokom francuskog predsjedavanja Unijom.