Regija
0

Rusko upozorenje vezano za Kosovo?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dnevnik The Times piše u utorak kako je Moskva neočekivanim saopćenjem da je Teheranu počela slati obogaćeni uran koji će biti korišten kao gorivo u prvoj iranskoj nuklearnoj elektrani zadala snažan udarac naporima Zapada.

Moskva se tim prkosnim potezom oglušila na ponovljene pozive Sjedinjenih Država i Evropske unije da se uzdrži od slanja urana zbog strahovanja da Iran u tajnosti gradi atomsku bombu.

Postoje međutim sumnje da Kremlj na taj način šalje upozorenje Zapadu u vezi s nezavisnošću Kosova.

Rusija, koja podržava želju Srbije da zadrži tu pokrajinu, želi naime poslati nedvosmislen signal kako može izazvati ozbiljne vanjskopolitičke probleme ako se njezino stajalište ne uzme ozbiljno u obzir, napominje Times.

The Independent podsjeća da Rusija na jugu Irana gradi atomsku centralu Bushehr pod budnim okom Ujedinjenih nacija.

Iako se Moskva snažno protivi oštrom stavu Washingtona prema Iranu, mjesecima je odgađala da isporuči obogaćeni uran, i to zbog snažnog pritiska međunarodne zajednice.

Međutim, nakon što je prošlog mjeseca objavljen izvještaj američkih obavještajnih službi u kojem se navodi da Iran nema program izgradnje nuklearnog oružja, napetosti su donekle ublažene, piše dopisnik Independenta iz Moskve.