Srbija
0

Ruski predsjednik počasni građanin u više od deset gradova u Srbiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U posljednjih nekoliko mjeseci, predsjednik Rusije Vladimir Putin proglašen je za počasnog građanina u više od deset općina i gradova Srbije.

Ukazivanje tolike počasti, koju u Srbiji nije imao ni Slobodan Milošević, omogućili su mu odbornici radikala uz podršku socijalista i članova DSS-a. Dok stručnjaci smatraju da je riječ o taktici za pridobijanje glasova, građani Niša i Novog Sada uglavnom podržavaju takvu odluku, prenosi B92.

Najčešće obrazloženje za odluku da Putin postane počasni građanin je da ruski predsjednik svojim zalaganjem i djelovanjem daje veliki doprinos očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Zamjenik predsjednika skupštine Novog Sada Rade Marinkov kaže da je u tom gradu inicijativa pokrenuta od članova SRS-a i da imenovanje Putina za počasnog građanina može više da koristi nego da šteti.

Međutim, predsjednik niškog gradskog odbora Demokratske stranke Miloš Simonović smatra da je imenovanje Putina za počasnog građananina tog grada marketinški trik koji treba da skrene pažnju sa stvarnih problema tog grada.

Do sada su odluke o imenovanju Putina za počasnog građanina donijete u Raškoj, Mladenovcu, Ljuboviji, Šidu, Loznici, Vrbasu, Kikindi, Rumi, Apatinu, Somboru, Vladičinom Hanu, Svilajnacu, Nišu i Novom Sadu.