Regija
0

Ruski konvoj i dalje čeka na kosovskoj granici

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Konvoj s ruskom humanitarnom pomoći za Srbe na Kosovu već treći dan čeka na srbijansko-kosovskoj granici na prijelazu Jarinje, iako su kosovski mediji javili kako je postignut dogovor o njegovu prolasku.

Mediji u Prištini javili su u četvrtak ujutro da su Europska komisija i ruska vlada kasno u srijedu postigle dogovor kojim se osigurava prolazak konvoja, ali pritom nisu objavili pojedinosti dogovora.

Europska pravosudna misija na Kosovu (EULEX) i kosovska carina međutim ni dalje ne dopuštaju ulazak konvoja na Kosovo, te dvadesetak teretnjaka još uvijek čekaju na prijelazu Jarinje.

Kosovska vlada u dogovoru s EULEX-om i KFOR-om ne dopušta ulazak konvoja, sve dok odgovorni za konvoj ne pristanu da se vozila podvrgnu redovitim carinskim i policijskim kontrolama.

Predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci izjavio je da konvoj neće moći ući na Kosovo ukoliko ne prođe potrebne procedure.

Prema Thacijevim riječima, na sjeveru Kosova nema humanitarne krize pa je stoga odluka ruskih vlasti da tamošnjim Srbima pošalje humanitarnu pomoć politička.

Glasnogovornica EULEX-a Irina Gudeljević izjavila je za kosovski radio da postoje dvije mogućnosti ulaska konvoja na Kosovo.

"Prva je mogućnost da konvoj ima policijsku pratnju EULEX-a, a to ovisi i o uklanjanju barikada, odnosno o tome hoće li EULEX imati slobodu kretanja na sjeveru ili ne. Druga je mogućnost da konvoj ide na granični prijelaz Merdare" izjavila je Gudeljević.

Rusko veleposlanstvo u Beogradu najprije je zatražilo pratnju EULEX-a za konvoj, ali je ruski veleposlanik Aleksander Konuzin, koji je bio u pratnji konvoja, nakon toga odbio pratnju kao i preporuku da se konvoj preusmjeri na granični prijelaz Merdare, te konvoj od utorka čeka na prijelazu Jarinje.