Regija
0

Rusija pripremila mjere u slučaju nezavisnosti Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusko ministarstvo vanjskih poslova pripremilo je "paket mjera i poteza" u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, izjavio je danas zvaničnik tog ministarstva Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Te mjere u potpunosti odgovaraju našoj poziciji, koju smo zauzimali i zauzimamo u pitanju nezavisnosti Kosova", rekao je ruski diplomat, na proširenom zasjedanju vanjskopolitičkog odbora ruske Dume (donjeg doma parlamenta), ne želeći da otkriva detalje, prenijela je agencija RIA Novosti.

Bocan-Harčenko, koji je bio predstavnik Rusije u posredničkoj "trojci" Kontakt-grupe, istakao je da mjere i potezi "ne sadrže mogućnost odstupanja od principijelne pozicije koju mi zauzimamo", dodajući da će ti potezi biti predstavljeni rukovodstvu zemlje.

"To je aktivna djelotvorna reakcija na jednostrani akt Prištine i priznanje nezavisnosti od niza zapadnih zemalja", rekao je ruski diplomat i dodao da Moskva namjerava da nastavi blisku koordinaciju aktivnosti sa Beogradom.

Ruska strana se, po njegovim riječima, sada fokusira na praktična djejstva i aktuelnu situaciju.

"Mi treba da budemo sigurni da smo učinili sve što je moguće da bismo održali situaciju u pregovornom ključu", rekao je Bocan-Harčenko, koji je upozorio da bi u slučaju jednostranog priznanja nezavisnosti Pokrajine moglo da dođe do humanitarne katastrofe.

Nezavisnost Kosova dovest će do podjele Pokrajine, izdvajanja srpskog dijela, a Srbi će otkazati gostoprimstvo NATO-vim mirovnjacima i Evropljanima, koji, faktički odobravaju, kosovsku nezavisnost, izjavio je Bocan-Harčenko, prenio je Itar-Tass.

Ruski diplomat nije isključio mogućnost izbijanja napetosti, dodajući da je "potpuno očigledno da će znatno porasti protok srpskih izbjeglica kako iz centralnog Kosova na sjever, tako i u Srbiju".

"Stanje, kao rezultat jednostranog priznanja nezavisnosti, može biti blisko humanitarnoj katastrofi", rekao je zamjenik direktora Četvrtog departmana u ruskom ministarstvu vanjskih poslova.

Bocan-Harčenko je ocijenio da se trenutno "šansa da se u nekom obliku obnovi pregovarački proces topi", da "svakim danom teži nuli", ali da ruska strana nastavlja svakodnevne napore radi prevazilaženja složene situacije.

Veoma aktivan rad vodi se sa Evropskom unijom, nastavlja se "uz sve teškoće" ozbiljan razgovor sa NATO-om, uz objašnjenja do čega može da dovede nezavisnost Kosova, rekao je on.

Bocan-Harčenko je rekao da o pitanju Kosova "ne postoji jedinstvo u Evropskoj uniji", kojoj je "potrebno vrijeme da bi zbila redove".

"Ostaje niz zemalja koje nisu spremne da priznaju nezavisnost Kosova", rekao je funkcioner ruskog MIP-a.

Bocan-Harčenko je rekao da ruski diplomati s tim zemljama, kao i s EU u cjelini, rade svakodnevno, iz sata u sat, "što ometa zbijanje redova EU na liniji jednoglasnog priznanja Kosova", prenio je Tanjug.

Posljednjih mjeseci pojačane su aktivnosti Washingtona radi legalizacije procesa priznanja nezavisnosti Kosova, naveo je on i dodao da se "veoma aktivan rad, bezobzirni pritisak" vrši na generalnog sekretara UN Ban Ki-moona.

SAD su, prema njegovim riječima, imale zamisao da pitanje svedu na odluku generalnog sekretara i da njegovo saopćenje predstave kao pravnu osnovu za kosovsku nezavisnost.

Rusija očekuje da će se generalni sekretar UN orijentirati na Povelju Svjetske organizacije i da neće dopustiti jednostrane aktivnosti koje bi vodile raspadu postojećeg međunarodnog sistema, rekao je on.