Regija
0

Rusija će i dalje podržavati srpsko rukovodstvo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija je spremna da razvija odnose sa Srbijom i da je podržava u nastojanju da očuva svoju teritorijalnu cjelovitost, izjavio je danas predsjednik vanjskopolitičkog odbora ruske Dume (donjeg doma parlamenta) Konstantin Kosačov, komentirajući rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio sadašnji predsjednik Boris Tadić.

"Rusko-srpski odnosi razvijat će se i dalje po uzlaznoj liniji, a što se tiče pitanja teritorijalne cjelovitosti, mi ćemo, prirodno, nastaviti da podržavamo u tome srpsko rukovodstvo i nadamo se da ćemo zajedničkim naporima držati tu situaciju dalje od kolapsa", rekao je Kosačov agenciji Itar-Tass.

Prema njegovim riječima, s tačke gledišta ruskih interesa, Tadić je potpuno "perspektivan, konstruktivan partner", što je potvrđeno, između ostalog, zaključivanjem velikog bilateralnog sporazuma o saradnji u energetskoj oblasti uoči izbora.

Ruski parlamentarac i visoki funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije je rekao da je Moskva zauzimala "očevidnu neutralnu poziciju" u odnosu na predsjedničke izbore u Srbiji, koja potvrđuje da je spremna da "radi sa bilo kojim od pobjednika kampanje", prenio je Tanjug.

Kosačov je ocijenio da je unekoliko uprošteno i vještačko poređenje Tadića i njegovog protukandidata Tomislava Nikolića, po kom je prvi za zbližavanje sa Zapadom a drugi sa Rusijom.

"Oba pretendenta uvijek su istupala s patriotskih pozicija zaštite interesa srpskog naroda i njihovo mišljenje o teritorijalnoj cjelovitosti u potpunosti je bilo podudarno", rekao je on dodajući da je tokom kampanje različita bila "ne toliko (njihova) strategija, koliko taktika".