Regija
22

Rusi protestuju zbog misterioznih bilborda u Podgorici

FENA
Foto: Novosti.rs
Foto: Novosti.rs
Ambasada Rusije u Podgorici uputila je Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore protestnu notu zbog bilborda s porukom "bolje banana u ruci nego ruska čizma na vratu", koji su nedavno osvanuli u Podgorici, a Ministarstvo je odgovorilo da poruke s tih panoa smatra "apsolutno neprihvatljivim".

Na podgoričkim bulevarima nedavno su osvanuli reklamni panoi s takvim porukama, službenim logom NATO-a, navedenim propalim ruskim investicijama u Crnoj Gori i citatima Milovana Đilasa da Rusija nikada nije bila prijatelj Crnoj Gori.

"Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija je 19. novembra dobilo notu ambasade Rusije u vezi s plakatima na kojima se nalaze sadržaji antiruskog karaktera i molbom za dodatnim informacijama", rečeno je crnogorskim "Vijestima" u Ministarstvu.

Kazali su da je Ministarstvo uobičajenom diplomatskom komunikacijom, uputilo notu ambasadi Rusije i naglasilo da poruke ovakvog sadržaja smatra apsolutno neprihvatljivim.

Kako dodaju, iz ovog resora poručili su Rusima i da takve poruke "ni na koji način ne odražavaju vrijednosti i prioritete crnogorske vanjske i unutrašnje politike".

"Rusiju smatramo prijateljskom i partnerskom države s kojom želim nastaviti tradicionalno dobre i sadržajne odnose", naveli su.

Inače, za postavljanje bilborda, u centru Podgorice i na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, još niko nije preuzeo odgovornost.

Iz marketinške firme "Metropolis media" nisu željeli otkriti tko je naručio panoe, dok su se nacionalni koordinator za NATO Nebojša Kaluđerović i nevladine organizacije koje se bave alijansom, ogradile od antiruskih poruka.

Voditelj Atlantskog saveza Savo Kentera ukazao je "Metropolisu" da je na panoima zloupotrijebljen službeni logo NATO-a, nakon čega je, prema Kenterinim riječima, on uklonjen sa bilborda.

Bilbord na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog polomljen je u noći između ponedjeljka i utorka.

Kako pišu "Vijesti", poruke na reklamnim panoima motivirane su ranijim izjavama ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Čepurina, koji je crnogorsku politiku prema NATO nazvao "majmunskom".