Investicije u Crnoj Gori
0

Rusi otišli, Crnogorcima ostale ledine

Sarajevo-x.com
Projekat hotela Astra Montenegro
Projekat hotela Astra Montenegro
Megalomanski projekti ruskih investitora u Budvi, iza čijih su kompanija stajali najpoznatiji tajkuni iz te zemlje, doživjeli su potpuni krah, izvještavaju crnogorske Vijesti. Po svemu sudeći, većina projekata galmuroznih hotela uopće neće biti završena.

Od najave izgradnje luksuznih hotelskih kompleksa svjetskih brendova “Kempinski”, “Sheraton”, “Hilton”, “Four season” i mnogih drugih, koji su trebali da krase obalu Budvanske rivijere,ostale su samo ledine, zatvorena gradilišta, hotele koji ne rade i gomile dugova, koje su za sobom ostavili Rusi, pišu crnogorske Vijesti.

Tako Vijesti navode primjere nekoliko projekata koji su ostali nerealizovani. Među njima se ističe hotel od 27 spratova na Zavali, poznatijeg kao "Jedro", od kojeg je ostala samo lijepa slika, ali i obećanje ruskog "Miraksa" da će ga ipak graditi. I od hotela "Kempinski" nema ništa osim 20 hektara zemlje koju je kupila moskovska "Vas Invest" grupa. Na zemlji koja je plaćena 30 miliona eura nije postavljen ni kamen temeljac.

Tu je i čuveni "Sheraton" u Bečićima, od kojeg ni tri godine nakon kupovine parcele nema ništa. Na spisak se mogu dodati i neuspjele investicije u hotel "As", "Astra Montenegro" i još mnogi drugi projekti.

Tako su priče o visokom turizmu i Budvi kao metropoli turizma tog dijela Jadrana, te destinaciji koja je trebalo da zasjeni ljetovališta poput Cana, Marbeillee, Saint Tropea, a sve uz pomoć ruskog kapitala, doživjele fijasko.