Regija
0

Rupel: U toku Rehnova iniicjativa za poništenje odluke o ZERP-u

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u četvrtak da je u toku inicijativa evropskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna po kojoj bi Hrvatska do kraja ovog mjeseca poništila odluku kojom je ZERP s početkom ove godine primijenila na države EU-a, javila je u četvrtak navečer Slovenska agencija STA.

Bez iznošenja ikakvih detalja o navodnoj Rehnovoj inicijativi, agencija prenosi Rupelove riječi kako očekuje da će Rehnova inicijativa biti uspješna.

Ranije u četvrtak izvor iz Europske komisije potvrdio je da je povjerenik za proširenje Olli Rehn u srijedu telefonski razgovarao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, ali nije htio komentirati detalje razgovora. "Mogu potvrditi da je razgovora bilo, ali ne mogu govoritio pojedinostima razgovora", rekao je izvor.

Prema napisima hrvatskih medija, premijer Sanader je navodno rekao povjereniku Rehnu da Hrvatska neće popustiti kada je riječ o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP).

Pitanje o ZERP-u postavljeno je u četvrtak i na redovitoj konferenciji za novinare u Europskoj komisiji, a glasnogovornica povjerenika za proširenje Krisztina Nagy je rekla da može ponoviti stajalište Komisije da se od "hrvatske Vlade očekuje da se hitno pozabavi tim pitanjem i da bi bilo korisno kada bi Hrvatska objasnila da se ta zona neće primjenjivati za zemlje članice".

Inače, Rupel je u četvrtak na sjednici parlamentarnog odbora za vanjske poslove odgovarao na pitanja zastupnika, uz ostalo i o ZERP-u.

Na pitanje je li Hrvatska krizom Prodijeve vlade dobila "dodatno vrijeme" za rješavanje pitanja ZERP-a, Rupel je odgovorio da će Italija u svakom slučaju imati vladu i da sumnja da bi neka druga talijanska vlada promijenila svoje stajalište vezano za ZERP, odnosno pitanje ribolova u Jadranu, javljaju slovenski mediji.

Slovenija koja se kao i Italija protivi primjeni ZERP-a na članice EU-a, ali za razliku od Italije problem ne vidi kao pitanje ribljeg fonda u Jadranu nego smatra da ZERP prejudicira granicu na moru s Hrvatskom.

Takvo stajalište ponovio je Rupel i u četvrtak u Beču pred OESS-om nakon predstavljanja slovenskih prioriteta tijekom predsjedanja EU-om.