Regija
0

Rupel: Posebna radna skupina za Srbiju

FENA
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel sastao se danas na Brdu kod Kranja s europskim povjerenikom za proširenje Europske unije Ollijem Rehnom te europskom povjerenicom za vanjske odnose Benitom Ferrero Waldner i poslije sastanka novinarima izjavio da su razgovarali o pitanjima napretka Srbije i drugih balkanskih država prema Europskoj uniji, te najavio osnivanje posebne radne skupine za Srbiju.

Rupel je rekao kako je dogovoreno da se formira posebna radna skupina za Srbiju po uzoru na sličnu skupinu (task force), koja je prije pet godina bila formirana za Hrvatsku.

On je također kazao da sastav skupine još nije definiran, ali da će u njoj biti i predstavnici države koja sada predsjeda Uniji, države koja će preuzeti predsjedanje u sljedećem razdoblju, te predstavnici Europske komisije.

Zadaća je te skupine, po Rupelovim riječima, omogućiti što brži napredak Srbije prema Europskoj uniji, učiniti njezinu suradnju s Haškim sudom još intenzivnijom te učiniti sve kako bi Srbija potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

Govoreći o izjavama nekih srbijanskih dužnosnika koji isključuju pridruživanje Srbije Europskoj uniji ako na Kosovo bude poslana misija Europske unije, Rupel je rekao da je logika takvih izjava pogrešna jer je Srbija ta koja se želi pridružiti Uniji.