Regija
0

Rupel očekuje brzo popravljanje štete od objave diplomatske bilješke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u ponedjeljak da će Slovenija vrlo brzo sanirati štetu nastalu za vjerodostojnost države zbog objave službene diplomatske bilješke o razgovorima slovenskih i američkih diplomata o priznanju Kosova.

"Štetu koja je nastala vrlo brzo ćemo popraviti i od toga neće ostati ništa", rekao je Rupel u razgovoru za Slovensku televiziju.

Medijsku objavu osjetljivih razgovora i špekulacije koje govore da Slovenija kao predsjedavajuća Europskoj uniji služi kao američki pijun Rupel je nazvao "glupošću" i "naklapanjima".

"Oni koji su dokument pustili u javnost imali su politički cilj protiv vlade i ministarstva vanjskih poslova, a trenutačno su ugrozili i kredibilitet države, osobito u odnosu sa SAD-om", upozorio je Rupel.

"Sada imamo teškoće sa sugovornicima, osobito u SAD koji nam vjerojatno ubuduće neće otvoreno otkrivati svoja stajališta", rekao je Rupel, dodajući da se istraga kako je došlo do otkrivanja dokumenta javnosti nastavlja i da je s američkom stranom već imao kontakte i prenio pojašnjenje.

Rupel je rekao da je i rasprava u Bruxellesu, kad su europski ministri raspravljali o europskoj budućnosti Srbije, dokazala da Slovenija kao predsjedavajuća članica uspješno koordinira postupke europske politike, pa su zato optužbe o nekakvom američkom diktatu Sloveniji smiješne.