Slovenija
0

Rupel nije kandidat za visokog predstavnika

FENA
Slovensko ministarstvo vanjskih poslova demantiralo je u petak kasno navečer informacije da je dugogodišnjeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, koji je trenutno savjetnik za vanjsku politiku u kabinetu premijera Boruta Pahora, slovenska vlada predložila za nasljednika Miroslava Lajčaka na mjestu visokog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini.

Tu vijest objavio je bečki list "Die Presse", ali u Ljubljani je objavljeno da vlada o tome nije donijela nikakvu odluku niti je uputila u Bruxelles, gdje prijedloge vlada članica EU-a očekuju do subote.

Austrijska vlada potvrdila je da je njen kandidat sadašnji ambasador u Sloveniji Valentin Inzko. Iskusni diplomat - podrijeklom koruški Slovenac, dobar poznavalac političkih i drugih okolnosti u regiji, a bio je i prvi austrijski ambasador u Sarajevu, od 1996. do 1999. godine.

"Die Presse" kao potencijalne kandidate za mjesto ispražnjeno Lajčakovim odlaskom na položaj ministra vanjskih poslova Slovačke navodi još nekoliko istaknutih imena - bivšeg irskog premijera Bertiea Aherna, bivšeg evropskog povjerenika Chrisa Pattena, sadašnjeg izvještača za Hrvatsku u Evropskom parlamentu Hannesa Swobodu, te njemačkog diplomata Wolfganga Ischingera, koji navodno po ocjenama diplomata u Sarajevu ima najviše izgleda, prenjele su u subotu agencije.