Regija
0

Rupel ne vjeruje da će idućih dana Kosovo proglasiti neovisnost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u nedjelju da ne vjeruje da će Kosovo odmah nakon završenih predsjedničkih izbora u Srbiji proglasiti neovisnost.

"Nisam uvjeren da će to ići tako brzo. Mislim da ćemo se s Kosovom još baviti i razgovarati, a trenutačno je prva zadaća Europske unije slanje misije EU-a na Kosovo", rekao je u nedjelju u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV Rupel, čija zemlja trenutačno predsjeda Unijom, zamoljen da komentira neslužbene vijesti da bi Kosovo idućih dana moglo donijeti deklaraciju o neovisnosti.

Upitan da li će Slovenija možda prva priznati neovisnost Kosova, kako su SAD sugerirale slovenskim diplomatima, a što je otkriveno nedavnom medijskom objavom diplomatske bilješke iz Washingtona s kraja prošle godine, Rupel je rekao da je ta bilješka radni materijal koji samo dokazuje da Slovenija sa različitim državama vodi razgovore, a ni u kojem slučaju da ne vodi svoju vanjsku politiku suvereno.

"Slovenija ima vrlo kompliciran postupak priznavanja država i već objektivno zato ne bi mogli biti prvi. Čak i kad bi to željeli ili donijeli takvu odluku", rekao je Rupel.

Objava spomenute bilješke o razgovorima s SAD-om o slovenskim prioritetima tijekom predsjedanja Europskom unijom bila je ilegalna, a sada se, uz internu istragu, o tome vodi i policijska istraga.

"Nije se radilo samo o političkoj spletki, nego i o krađi građe koje je u vlasništvu ministarstva vanjskih poslova", rekao je Rupel.