Regija
0

Rupel: EU ima valjanu pravnu osnovu za slanje misije na Kosovo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjedavajući Vijeća ministara Evropske unije, slovenski šef diplomatije Dmitrij Rupel, izjavio je danas u Evropskom parlamentu u Bruxellesu da EU ima valjanu pravnu osnovu za slanje policijske i pravosudne misije na Kosovo.

Rupel je istovremeno naglasio da je stav EU da je „nemoguć“ dogovor između Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova, kao i rješenje tog pitanja u UN.

Slovenski šef diplomatije je ponovio da je za EU Kosovo "evropsko pitanje" i da se radi o "jedinstvenom slučaju" koji ne može biti presedan ni za koju drugu situaciju u svijetu.

Rupel je danas u Evropskom parlamentu odgovarao na pitanja poslanika iz Vanjskopolitičkog odbora.

Na pitanje poslanika njemačke ljevice Tobiasa Fluegera da li zaista vjeruje da postoji pravna osnova za slanje misije EU na Kosovo, Rupel je odgovorio da „postoji valjana osnova“. „O tome je već odlučeno u decembru, a na Vijeću ministara EU je da primijeni odluku o misiji. Kako ćemo je primijeniti ostaje da se vidi“, izjavio je sloveneki ministar, javio je Tanjug.

I pored tvrdnji Rupela da već postoji pravna osnova za slanje misije, još uvijek nema zvaničnih informacija da je Kipar prihvatio da rezolucija 1244 bude osnova za slanje misije, kao što to želi većina članica EU.

Nikozija se, naime, boji da bi „kreativna interpretacija“ rezolucija Vijeća sigurnosti mogla negativno da utječe na kiparski slučaj.

Na pitanje jednog poslanika EP-a o paraleli između slučaja Kipra i Kosova, Rupel je odgovorio da „ne vidi nikakvu povezanost“ između njih.

Njemačka poslanica Doris Pack se posebno interesirala za veze između Srbije i Rusije."Šta to Srbi i Rusi spremaju?", upitala je Pack.

Slovenski ministar je odgovorio da „ne zna mnogo o tim odnosima“.

„Znam da postoji određena frekvencija u kontaktima i dogovor s jednim dijelom srpskog političkog tijela“, izjavio je Rupel.

„Dio političke scene na Balkanu se oslanja na Rusiju u slučaju sukoba sa EU", izjavio je Rupel i dodao da lično vjeruje da "ne postoje garancije" da će to donijeti rezultate.